Čajové nádobí I., Yixing

yixing-konvicka.jpgČajové nádoby a příslušenství se vyvíjely společně, ruku v ruce se změnami kterými čaj procházel. Nové postupy, požadavky, materiály, filosofie, tlak na cenu i lokální zvyklosti, to vše ovlivňovalo kde se čaj pěstoval, zpracovával, převážel a prodával. Nejstarší dochovaný popis čajového příslušenství je v knize "Cha Jing". Například se jedná o seznam 25ti nádobí na vaření čaje, včetně specifikací a pokynů. Připravujeme-li čaj dnes, máme podstatně širší možnosti výběru než měli čajomilci kdykoli v historii.

V prvním díle textu se podíváme na konvičky. Jedna z plně zachovaných, starých čajových konvic Yixing je datována do roku 1533 (období dynastie Ming 1368-1644). Proč hned ze začátku článku zmiňuji Yixing? Město Yixing v provincii Jiangsu je vyhlášené čajovou keramikou z hlíny "zisha". Naleziště stejně kvalitní hlíny doposud jinde nebylo objeveno. Podobný materiál je v provinciích Anhui a Zhejian, odkud pochází povedené napodobeniny vydávané za Yixing. Po zpracování a vypálení mají nádoby Yixing vynikající vlastnosti. Výborně drží teplotu, neobsahují těžké kovy, nemění chuť čaje. Mezi poznávací znamení patří elegantní povrch, poklepeme-li víčkem o vyschlou konvici, má zaznít kovový tón (porcelán vydává vysoký tón). Nová konev má tmavší barvu a správným užíváním postupně získává na světlosti. Vylejeme-li vodu na Yixing konvici, měla by se rychle vsáknout a opačně, konev musí vodu stoprocentně držet. Díky pórovitosti materiálu by měl čaj v konvi zůstat déle čerstvý. Konev nesmí popraskat pokud je vystavena větším výkyvům teplot. Před prvním použitím je nutné konev několik hodin vařit ve vodě, aby se z pórů uvolnil prach a ev. drobné zbytky hlíny. Konev před přípravou čaje postupně vodou nahřejeme, na konci čajového dne omýváme horkou vodou a necháváme jí včetně víčka plně vyschnout. Při přípravě čaje můžeme konvici otírat čajovým štetcem, což je možné zařadit mezi skutečné finesy čajomilce. Yixing se díky svým vlastnostem musí používat pouze na jeden druh čaje.

Pro zajímavost, Číňané udržují zvyk popíjení čaje přímo z hubičky konve. Pro tento způsob se využívají lehké, malé konvičky, které jsou obtížné na výrobu a proto mívají vyšší cenu. Taková konvička má pouze jednoho majitele, podobně jako v Evropě dýmka.

Pro přípravu kvalitního nálevu je nutné zvolit rozměrově malou konev. Díky vyplnění listy a horkou vodou nedochází k vyprchání aromatických látek do vzduchu.

Jaké vlastnosti má kvalitní konvička?

  • Víčko musí výborně sedět a současně se otáčet bez zadrhnutí. Natočíme-li prázdnou konvičku hubičkou dolů (tedy přibližně o 90 stuňů), víčko nesmí vypadnout.
  • Pokud konvičku z alespoň z poloviny vyplníme vodou a hubičku zakryjeme prstem, tak při otočení dnem vzhůru víčko drží a nevypadne. Jednoduše řečeno, víčko musí dobře těsnit. Druhým způsobem jak těsnost ověřit je naplnit, začít vylévat a prstem jemně uzavřít otvor pro vzduch na víčku. Přestane-li voda téct, těsní vše na výbornou. Konvička musí společně s víčkem vizuálně tvořit jeden celek, tedy na sebe navazovat bez mezer a prohlubní.
  • Při otočení konvičky dnem vzhůru "tělo" konvičky stojí v jedné ploše, hubička s ouškem se plochy nedotýká, ale jsou velice blízko. Dno konvičky musí být rovné.
  • Současně s těmito vlastnostmi je vhodné zkontrolovat rovnoměrnou sílu stěn, úhel ouška a hubičky.
  • V neposlední řadě by měla konvička na vodě plavat (bez víčka stoprocentně, s ním jen některé).

V dalších dílech se budeme věnovat porcelánovým konvicím.


Napište nám




Newsletter

Přihlášení k odběru novinek.

Adresa

Kolbenova 997/5g
190 00 Praha 9-Vysočany
 

Kontakt

tel.: +420 774 885 855
tel.: +420 774 885 858
      
e-mail: [javascript protected email]

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo