Čajový nápoj Kombucha

kombucha_1.jpgKombucha je starověký nápoj, který vniká procesem fermentace čajové kultury Kombucha a slazeného čajového nálevu. V závislosti na době fermentace může mít Kombucha nasládlou nebo nakyslou chuť a při několikatýdenní fermentaci lze vytvořit i ocet, který pak lze využívat i jako ocet klasický. Má mnoho blahodárných účinků na lidské zdraví.

Kombuchová kultura se skládá z několika druhů octových bakterií např.:

  • Acetobacter xylinum
  • Acetobacter xylinoides
  • Bacterium gluconicum

a kvasinek např.:

  • Schizosaccharomyces pombe
  • Saccharomycodes ludwigii
  • Pichia fermentans
  • Saccharomyces cerevisiae

Základem pro tvorbu této kultury je mikrobiální celulóza bakterie Acetobacter xylinum. Kultura která povětšinou plave na hladině fermentovaného nápoje má bělavou poloprůhlednou barvu rosolovité konzistence, někomu může připomínat medůzu nebo nějakou houbu, je bez chuti a bez zápachu. Čím starší je kultura tím více tmavne, tmavší části by se měli postupně odstraňovat, jde to lehce, prostě se jen sloupne a necháme vytvářet nové kultury, zároveň se dá přenášet a dělit i do jiných nádob, jedna taková kultura se bez problému vydrží rozmnožovat i půl roku.

Barva výsledného nápoje bývá různá, většinou jde ale o odstíny medové, zlatavé až po temně hnědou, záleží na druhu použitého čaje a také na složení kultury (protože každá kultura může být trošku odlišná) a v neposlední řadě také na době fermentace (a na jiných okolních vlivech, například přístupu světla a tepla nebo kyslíku). Nejčastěji se setkáme s Kombuchou, která je vyrobena z černých nebo ze zelených čajů, ovšem ve výsledku, se jedná o příjemný sladkokyselý nápoj, který je lehce perlivý (protože při jeho fermentaci vzniká i CO2). Ne každému samozřejmě tento nápoj chutná, je potřeba si zvyknout na jeho neobvyklou chuť, která někomu může připomínat pivo a někomu zase čajový perlivý nápoj.

 

Výroba čajového nápoje Kambucha

Je důležité si uvědomit že kultura spotřebovává především cukry z nálevu, čím déle ji tedy necháme fermentovat tím více bude nápoj kyselejší až octový. Nejlepší doba pro fermentaci se pohybuje okolo jednoho až dvou týdnů. Násadu Kombuchy lze koupit ve specializovaných obchodech nebo i v různých internetových fórech, kterou vám nadšenci velmi rádi pošlou, množí se téměř sama a po velmi dlouhou dobu, proto jí je vždy dostatek. Je také známa pod anglickým názvem SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, což ve volném překladu znamená “symbiotická kultura bakterií a kvasinek”).

Přísady:

  • Násada kultury Kombuchy nebo je ožné využít 1 šálek čerstvě připraveného nápoje z předchozí dávky.
  • 4 – 5 šálků vybraného čaje (už vylouhovaného a scezeného).
  • Dle stupně sladkosti použijeme 4 čajové lžíce cukru pro sladkokyselou chuť a 6 pro chuť sladší. Je možné použít i med nebo slad, popřípadě nějaký sirup.
  • Čistou, skleněnou nádobu o objemu nejméně 2 l.
  • Kousek bavlněného kapesníku nebo jiné látky na povrch sklenice, kterou zafixujeme gumičkou. Tkanina musí být předem sterilizována.
  • Pro doplnění další chuti můžete obohatit o plátky citronu nebo pomeranče.

Průběh fermentace a samotná výroba:

Nalijte připravený čaj do sklenice spolu se sladidlem a nechte odpočinou do doby než nálev získá pokojovou teplotu. Přidejte kulturu nebo šálek z předchozí dávky, připevněte tkaninu na povrch  - sklenice a zafixujte gumičkou. Nechte kvasit asi 7 – 15 dní.

Nakonec nápoj  přeceďte a můžete konzumovat, zbylou Kombuchu, respektive její kulturu, lze použít na výrobu další várky tohoto nápoje.

 

Účinky na zdraví

Nejen že si tento nápoj uchovává spoustu minerálů a vitamínů z připravovaného čaje, ale také díky procesu fermentace a bakteriím získává i nové vlastnosti a dotváří i další látky prospěšné našemu organismu, jsou jimi zejména organické kyseliny například: mléčná, glukuronová, glukonová, octová, oxalová, usninová, listová, uhličitá, máselná, nukleová, citrónová, jablečná

Nebo různé aminokyseliny a vitamíny B1, B2, B3, B6, B12 a C. Významné jsou i bakterie a kvasinky, které se uvolňují mimo „škraloup“ nebo disk z kultury, jsou prospěšné zejména trávicímu traktu. Dále obsahuje: kofein, zbytkový cukr a pozor obsahuje i alkohol (cca 0,5% a 1%).

Pozitivně působí na prakticky celý organismus, protože podporuje přirozenou imunitu, odstraňuje z těla toxiny, podporuje metabolismus a trávicí soustavu – především pak střevní mikroflóru. Pomáhá zklidňovat stres a psychické napětí. Je vhodný také jako obklad na kožní nemoci a zmirňuje různé příznaky alergií. Je proto velmi vhodným doplňkem stravy při prevenci a pomoci při nepřebernému množství nemocí.

Kombucha může mít i negativní účinky a to zejména z počátku, nejedná se o vážné komplikace, většinou mírná nevolnost (může být i z důvodu pročišťování organismu), pálení žáhy a střevní problémy. Výše uvedenému je možné se vyhnout pokud budete konzumovat méně Kambuchy, nebo pít více tekutin, nebo prokládat jídlem.

Vzhledem k tomu, že nápoj obsahuje i nepatrné množství alkoholu, které vzniká při fermentaci, nedoporučujeme jeho konzumaci dětem a mladistvým!


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo