Čajový sáček

fl_bag_lg.jpgJedni na něj nedají dopustit pro jeho snadné použití, druzí ho zatracují. Řeč je o čajovém sáčku, zkusme se na toto téma podívat trochu z jiného pohledu, prohlédneme si historii, materiály, výhody i nevýhody.

 

Trocha historie na začátek…

Za vznikem čajového sáčku stojí náhoda. Před více než 100 lety napadlo podnikavého newyorského obchodníka s čajem Thomase Sullivana nabízet svým zákazníkům vzorky čaje zabalené v malých hedvábných pytlíčcích. K jeho překvapení však lidé pytlíčky s čajem rovnou zalévali horkou vodou, namísto luhování samotných čajových lístků, jak původně předpokládal. Nový, praktičtější způsob přípravy čaje vyvolal mezi jeho zákazníky nadšení a poptávka po čajových sáčcích se začala rychle zvyšovat. V tradičně konzervativní Velké Británii se začaly první čajové sáčky prosazovat až v polovině 20. století, kdy se podílely přibližně 3 -5 procenty na britské spotřebě čaje. Během pár let však sáčkový čaj začal vítězit nad čajem sypaným a v současné době je 95 % čaje prodaného ve Velké Británii baleno do sáčků! Z celosvětového hlediska však lidé preferují sypaný čaj a jen necelých 20 % světové produkce čaje se plní do sáčků.

 

Experimenty s materiálem a tvarem

Problém představoval materiál, z něhož byl sáček zpočátku vyroben. Přírodní hedvábí totiž nebylo dostatečně propustné a navíc bylo velmi drahé. Sáčky se proto začaly vyrábět z levnější gázy, jenže čaj po ní chutnal dosti zatuchle. Někteří obchodníci s čajem také sáčky uzavírali lepidlem, takže není překvapením, že výluh z čajových lístků, gázy a lepidla zákazníky příliš neoslovil. Po letech experimentů se v padesátých letech 20. století zrodil nám dobře známý sáček z celulózy, která výslednou chuť čaje nikterak neovlivňovala. V současnosti se kromě celulózy používá na výrobu sáčků také manilské konopí či umělé hedvábí.

V průběhu let se na trhu objevovaly sáčky rozličných tvarů. V dnešní době vyrábí moderní stroje za minutu asi 2000 sáčků různých tvarů a typů - od klasických obdélníkových přes kulaté či sáčky ve tvaru pyramidy, jednoduché nebo dvojité, zatavené, sešité, se štítkem či bez něj. Všem milovníkům tohoto nápoje je však jasné, že rozhodující je zejména kvalita obsahu sáčku.

 

Sáčkový versus sypaný čaj

V prvních čajových sáčcích byly zabaleny čajové lístky té nejvyšší kvality. Ne každý měl možnost drahý čaj kupovat, takže se do sáčků začal balit také čaj podstatně horší jakosti. Dnes najdeme ve většině běžně prodávaných porcovaných čajů tzv. čajovou drť nebo čajový prach. O co se konkrétně jedná? Sušené čajové listy se za pomocí sít třídí podle velikosti listů, čajový prach jsou ty nejmenší částečky listů, které propadnou při třídění až na dno. Největší a nepolámané listy tvoří skupinu prémiových čajů. Čajový prach najde své uplatnění v levných sáčkových čajích. Pro výrobce má čajová drť tu výhodu, že na jeden čajový sáček spotřebují zhruba jen poloviční množství čaje. Obecně tedy platí: čím větší a neporušenější čajové lístky, tím kvalitnější čaj.

Z výše uvedeného by se mohlo zdát, že sáčky zcela zatracujeme, ale není tomu tak. I z porcovaného čaje lze připravit kvalitní nápoj, ale zákazník by si měl pečlivě vybírat, kde takový čaj nakoupit. V supermarketech najdeme standardní konzumní směs (často nepříliš čerstvou a špatně skladovanou), která opravdového znalce zcela jistě neuspokojí. Sáčky s kvalitním čajem proto hledejme spíše ve specializovaných obchodech (ať už kamenných či e-shopech) nebo v čajovnách.

Na závěr pro vás máme jednoduchou radu, jak vyzkoušet čerstvost čaje v čajových sáčcích: Vložte prázdný čajový sáček do šálku a zalijte ho vroucí vodou. Vznikne-li nálev chutnající jako čistá voda, vybrali jste si správně. Chutná-li ale po čaji, je čaj již starý, protože papír stačil absorbovat vůni čajových lístků.

 

Výhody čajových sáčků

  • snadná příprava
  • rychlost a čistota při práci
  • jednoduché vyjmutí sáčku z nálevu po louhování
  • nehrozí ucpání odtoku a vodovodních trubek čajovými zbytky

 

Nevýhody čajových sáčků

  • obsahují obvykle menší úlomky listů, které dávají sice silnější nálev, ale postrádající jemnost větších listů
  • sáčkový čaj ztrácí kvalitu a chuť mnohem rychleji než sypaný (sypaný vydrží až 2 roky, sáčkový maximálně 6 měsíců)

Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo