Camellia Sinensis

1.jpgNálev z listů rostliny Camellia Sinensis je pro zdraví těla i psychiku velice prospěšný.
Je antimutagenní, antikarcinogenní a antioxidativní. Obsahuje mimo jiné kofein, silice
a polyfenoly (přesněji flavonoidy, katechiny). Polyfenoly v čaji (mylně označovány jako třísloviny) vytváří po vyluhování na jazyku svíravou, trpkou chuť stimulující činnost slinných žláz.
Proto výborně zahání žízeň.

Zelený čaj obsahuje vitamíny, ale nenahrazuje pestrou stravu. Posiluje stěny cév a zvyšuje jejich pružnost. Působí jako mírně baktericidní prostředek v zažívacím traktu a také zabraňuje kazivosti zubů. Čaj napomáhá zažívání a emulgaci tuků. Kofein urychluje reakce, zvyšuje bdělost, napomáhá soustředění. Ve srovnání s kávou má kofein a na něj navázané látky v čaji plynulejší, tedy pomalejší a déle trvající účinek. Čaj stimuluje vylučování trávicích šťáv, moči
a podporuje metabolismus.

S konzumací se také zlepšuje prokrvení věnčitých tepen, čímž se předchází infarktu a při dlouhodobém užívání se snižuje tlak. Zelené i polofermentované čaje a pu-er proto podporují hubnutí, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zelený čaj má méně stahující účinky než čaj černý, proto je vhodný i pro konzumenty s pomalejší peristaltikou. Celkově čaj zlepšuje imunitní funkce, mezibuněčnou komunikaci a inhibuje karcinogenní buněčné procesy. Zpracování a vstřebávání potravy závisí mimo jiné na dostatku vody a stavu střevní mikroflóry, která produkuje hormony regulující ukládání tuků a také minimálně jeden neurotransmiter, čímž mohou přímo ovlivňovat stav psychiky. Kvalitním čajem je tedy možné podporovat zdraví na mnoha úrovních. 

Kam dál?


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo