Cha Jing / The Classic of Tea, Lu Yu

sample_book.jpgNejstarší monografie věnovaná čaji, "Cha Jing", autorem je Yu Lu (733 - 804 n. l.). Kniha je napsána tradiční čínštinou v literárním stylu "Wen Yan Wen". Obsah je proto bez hlubších sinologických znalostí nepřístupný.  Do češtiny přeložená jako "Lu Jü, Klasická kniha o čaji" 1. vyd. 2002, ISBN 80-86685-01-2, rozebraná. Do angličtiny přeložená jako "The Classic of Tea", překladatel Francis Ross Carpenter. Kniha v čínštině je k dispozici přes projekt Gutenbeg.

 

Pro představu přikládám alespoň přeložený obsah z anglického překladu (postupně bude nahrazen z českého překladu): Kapitola 1. Původ čaje.

  • Staré obří čajové stromy v oblasti Bashan Xiachuan.
  • Funkce a vlastnosti čajového stromu.
  • Čínský znak CHA a pět dalších čínských znaků, které rovněž znamenají čaj.
  • Funkce a vlastnosti kvalitních čajových lístků.
  • Půdy a topografie ve vztahu ke kvalitě čaje.
  • Výhody dobrého čaje a čaj, kterému je vhodné se vyhnout.
  • Vliv zeměpisné oblasti, doby sklizně a kultivační metody na kvalitu čaje.

Kapitola 2. Čajové nástroje

  • Tato kapitola popisuje 15 různých nástrojů a zařízení pro pěstování, sklizeň, výrobu a zpracování čaje.
  • Nástroje pro výrobu čaje stlačeného do cihly, konstrukční a doporučené materiály, specifikace a pokyny pro tyto nástroje. 

Kapitola 3. Čajové procedury (v dnešní době "výroba", ev. "technologie").

  • Správný čas dne, ročního období a klimatu pro sklizeň čajových lístků.
  • Sušení a skladování sklizeného čaje.
  • Struktura a vlastnosti kvalitní čajové cihly.
  • Pochopení technologických postupů a jak poznat kvalitní čajovou cihlu. 

Kapitola 4. Čajová výbava.

  • Tato kapitola je uživatelský manuál popisující 25 nádobí na vaření čaje, včetně specifikací a pokynů a doporučených materiálů.
  • Účinek zmíněného nádobí na čaj.

Kapitola 5. Příprava čaje.

  • Metody a postup pro pečení čaj cihel před vařením, skladování upečené čajové cihly.
  • Druhy vody a kvality vody. Věci, kterým se má věnovat pozornost a načasování vařící vody.
  • Kroky a metody v přípravě čaje. (Metody popisují vaření čaj v období Tang.)

Kapitola 6. Pití čaje.

  • Důvody pro pití čaje, jak a kdy pití čaje začalo a jeho pokrok během dynastie Tang.
  • Různé druhy čaje a metody jejich pití. Čaj by měl být popíjen čistý, bez přidání ingrediencí. Vaření dobrého čaje má začít pečlivou přípravu od pěstování až po vaření.
  • Společenské pití čaje. 

Kapitola 7. Čajové záznamy (historie).

  • Začíná seznamem osobností, které měly vliv na čaj před obdobím Tang.
  • Sbírka literatury a historických záznamů legend o čaji a slavných lidech, folklóru a zvycích, anekdotách, čajových básních a příbězích, zdravotních přínosech čaje v lékařských knihách, čaji jako léčivé bylině a čajových léčivých receptech. Použití čaje ve vaření a čajových receptů.

Kapitola 8. Oblasti produkující čaj.

  • Oblasti produkující čaj v Číně za období Tang, třídění a porovnávání kvality čaje z těchto oblastí.

Kapitola 9. Co je možné vynechat při přípravě (zjednodušení)

  • Nástroje a metody, které mohou být vyňaty v pěstování a zpracování za jiných než ideálních podmínek. Čajové nádobí a metody přípravy čaje, které mohou být zjednodušeny, nebo improvizované za různých outdoorových podmínek a v neobvyklých prostředích.

Kapitola 10. Ilustrace Cha Jing na plakátu.

  • Devět předchozích kapitol Cha Jing převedených ve zkrácené formě na čtyři hedvábné svitky pro rychlou referenci.

Napište nám




Newsletter

Přihlášení k odběru novinek.

Adresa

Ocelářská 392/9
190 00 Praha 9-Libeň
(Výdej - Recepce
Po-Pá 7:00 - 16:45
)

Kontakt

tel.: +420 774 408 942,
       +420 774 851 061
e-mail: info@unitea.cz

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo