Čtení z čajových lístků


tasse.jpgJednou z věšteckých metod je i Tasseomantie, také známá jako Tasseografie, která interpretuje čajové lístky na dně šálku. Jako většina souvislostí, které se váží k čaji, přišla i tasseomantie z Číny. První zmínky o tomto druhu věštění jsou ze 6. století. Do Evropy se tento zvyk rozšířil pochopitelně až s pitím čaje v 17. století. Slovo tasse je francouzského původu a znamená pohár, přípona mantie je odvozená z řeckého mancy čili věštění. Zajímavostí zůstává, že se jedná o de facto původní, nezměněnou podobu věštění – na rozdíl od jiných divinačních technik s čtení budoucnosti z čajových lístků vlastně nezměnilo.


Pravidla čtení z čajových lístků

K tasseomantii se váže několik pravidel, bez kterých se správné věštění z čajových lístků neobejde:

  • musíte zvolit správný druh šálku a čaje,
  • světlý (nejlépe bílý) čajový šálek by se měl rozšiřovat směrem k okraji a měl by být menších rozměrů a musí k němu patřit podšálek,
  • čaj se pije čistý, tedy bez přísad jako jsou sladidla nebo mléko,
  • čaj pije tazatel - až po vypití svého šálku ho dává osobě, která čte z čajových lístků,
  • po vypití čaje (na dně nechá trochu tekutiny) tazatel překlopí šálek na podšálek a to pohybem od sebe ven,
  • počká, až veškerá tekutina steče a předá ho vykladači,
  • vykladač otočí šálek a to ouškem k tazateli a může začít …

I výklad se řídí danými pravidly, které udává šálek:

  • okraj šálku (po celém obvodu) znamená blízkou budoucnost, oproti tomu dno je budoucnost daleká,
  • stejně tak místo kolem ouška značí silný vliv na tazatele, čím dále směrem od ouška se symbol nachází, tím má na tazatele slabší vliv.

Mezi základní pozitivní symboly patří hvězdy, trojúhelníky, symbol hradu, mostu či mušle. Symboly mohou mít podobu jak živých osob, tak zvířat (letící ptáci, kočka, kůň …) i neživých objektů.


Jak číst budoucnost z čaje


Jak napovídá samotný název čtení z čajových lístků – k tasseomantii potřebujete dobrý sypaný čaj. Dobrý proto, aby tazateli skutečně chutnal, což je podle staré čínské tradice opravdu důležité. Vzhledem k tradici by se mělo jednat buď o dobrý čínský čaj, nebo indický čaj. Čaj se má připravit v čajové konvici a pak rozlévat do šálků. Nálev se pochopitelně necedí! Ideální je čaj s jemnými lístečky, které na sebe v čajovém šálku berou nejrozmanitější symbolické podoby. V tomto ohledu se dá jednoznačně doporučit assam. Tazatel by měl na dně nechat asi jednu čajovou lžičku tekutiny, která lístky při překlopení na podšálek rozprostře i mimo dno nejlépe bílého šálku. Podle nejrozšířenější metody se postupuje takto: tazatel vypije šálek čaje a na dně nechá malé množství tekutiny. Pak šálkem třikrát zamíchá ve směru hodinových ručiček, šálek převrátí na podšálek a třikrát poklepe na dno (to má ryze praktický důvod: čaj se pro tasseomantii připravuje silný, tedy v šálku zbyde hodně lístků – proto se na dno šálku jemně poklepe a tím ze dna spadne většina čajových lístků, které by zabránili čtení). Pak se čajový šálek překlopí a může se začít s výkladem tvarů lístků, které se zachytily na dně a stěnách šálku.

tasse2.jpgNení pochyb o tom, že čajové věštění zpestří každou čajovou společnost a proto se dá s nástupem špatného počasí a zimních plískanic jedině doporučit. Možná i proto je tato metoda nejpoužívanější domácí metodou věštění. Obzvlášť populární je čtení z čajových lístků na britských ostrovech. Ve Skotsku, Irsku, Walesu a Anglii najdete řadu odborníků a autorů, kteří se věnují tasseomantii. Anglické keramické dílny proto již od 19. století nabízí i designově propracovaný šálek na čaj určený speciálně k věštění, většinou i s knížkou, jak postupovat a naučit se číst z čajových lístků. Tyto šálky zobrazují astrologické zodiakální symboly a symboly planet, tím čtenářům umožní kombinovat tasseomantii s astrologií. Jiná zobrazení využívají karetních symbolů.


Napište nám




Newsletter

Přihlášení k odběru novinek.

Adresa

Kolbenova 997/5g
190 00 Praha 9-Vysočany
 

Kontakt

tel.: +420 774 885 855
tel.: +420 774 885 858
      
e-mail: [javascript protected email]

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo