Fríský čaj

 

frisians.jpgNěmecko je spojeno především s kávou – pravou čajovou kulturu představuje skromný region, kterého si oko cestovatel všimne jen málo kdy: Frísko. Prostor starého Fríska (zlatá éra fríského království se datuje do 6. až 8. století) se táhne od jiho-západního pobřeží Dánska přes pobřeží Německa do severních regionů Nizozemí, kde se v současnosti nalézá centrum fríské kultury spojené s čajem. Skutečně podle statistik se ve Frísku vypije za rok tolik čaje, jako na Britských ostrovech – vzhledem k počtu obyvatel se tak z Fríska stává skutečná čajová velmoc na mapě Evropy! Ve skutečnosti drží Frísko z pohledu konzumace čaje bezkonkurenční celosvětové prvenství se svými téměř 300 litry čaje na osobu.   

Čaj se do Německého prostoru dostal na začátku 17. století a to právě přes Frísko. Fríské lodě byly smluvně provázané s Východo-indickou společností a dovážely do Evropy drahé komodity. Čaj byl zpočátku užíván především jako lék, ale během prvního století zdomácněl natolik, že jeho spotřeba převýšila tradiční konzumaci piva. Také cena vyloženě zlidověla a importovaný čaj se stal dostupnějším než domácí pivo. To ekonomicky velmi zneklidňovalo dominantní Prusko, které zavedlo proti čaji restriktivní politiku. Výsledkem této „čajové prohibice“ bylo důsledné pašování čaje a také jeho tajné popíjení – jako projev občanské neposlušnosti a kulturní nezávislosti Fríska. Proto byla prohibice již po dvou letech zrušena.

Dalším žhavým obdobím pro konzumaci čaje se stalo období druhé světové války. Čaj se dostal mezi luxusní zboží a jako takový byl jeho prodej omezen na 10 gramů na osobu za měsíc! Vzhledem k fríské čajové kultuře však nebyla tato přísná válečná politika v tomto regionu tak tvrdě vymáhána a ve východním Frísku byly distribuovány speciální příděly čaje. Nejdřív 20 gramů a po stížnostech místních obyvatel byl tento příděl navýšen na 30 gramů a ještě doplněn přísunem speciálního sladkého čajového pečiva s příchutí čaje… Ani po válce nebyl čaj, tentokrát kvůli daňové politice, běžně dostupným zbožím a teprve po jejich snížení v roce 1953 opět vzrostl obrat.

 

Fríská čajová kultura

Region Východního Fríska je známý svojí specifickou čajovou kulturou. Silný černý čaj (nejoblíbenějším je  Assam, Darjeeling a Ceylon) se podává při téměř jakékoli události a doprovází prakticky každé jídlo. Ve Frísku se traduje, že „tři jsou tak akorát“ a proto se podávají tři šálky čaje za sebou a to čtyřikrát denně. Brzy ráno, před polednem, odpoledne kolem 3 hodiny a konečně večer.    

kluntjes.jpgTradiční příprava vyžaduje kandovaný cukr, tzv. kluntjes který se pomaličku rozpouští a praská v šálku, když se přes něj nalévá čaj. Proto se vkládá do prázdného šálku a teprve zalévá silným černým čajem. Díky venkovním nízkým teplotám chladne vařící čaj poměrně rychle a tak stihne pomalu se rozpouštějící kostka cukru osladit hned několik po sobě jdoucích šálků čaje.

To není jediný specifický aspekt. Tradiční fríský čaj se dochucuje smetanou a čaj se v šálku nemíchá! Těžká smetana klesne na dno, ale po chvíli se začne objevovat na hladině v podobě typických čajových obláčků. Tímto tradičním postupem docílíte vrstvení chutí. Nejdřív pijete čaj se silnou chutí smetany, pak se dostanete k silnému černému čaji a nakonec pijete čaj ze dna ochucený kandovaným cukrem. Promíchání čaje v šálku prý kazí tu správnou chuť a proto, chcete-li si vyzkoušet tradiční přípravu fríského čaje: zapomeňte na lžičku.

Čaj je tradičně servírován v šálcích s tzv. „německou čajovou růží“ a doprovází ho malé cukrovinky čili čajové pečivo. V chladných měsících – a těch je v této oblasti věčných dešťů a silného větru, který přichází ze Severního moře opravdu dost – se do čaje přidává rum. Možná i proto je tradičním fríským výrokem: „Počkej a uvidíš, teď si vypij čaj.“

 


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo