Jak poznat kvalitní čaj?

10464024-green-tea-leaf_diagram.jpgPro jakékoliv určení kvality a čerstvosti čaje nám také poslouží informace uvedené buďto přímo na obalech nebo u produktu samotného. A nejedná se pouze o datum exspirace a spotřeby. Většinou však kvalitní čaj při správném skladování expiruje velmi dlouho (několik let). Proto jsme pro vás připravili několik důležitých poznatků jak se sami můžete přesvědčit o čerstvosti vašeho čaje.

Především zde píšeme o čajích sypaných, k baleným čajům jak je známe z hypermarketů se tato jednoduchá pravidla nevztahují! Jsou často přesušené, jejich vůně není většinou přirozená (kvůli umělým ochucovadlům a aroma).

 

Vzhled čajových lístků

Vzhled čajových lístků může sice být často zavádějící, ale jednoduše platí, že čajový lístek musí „vypadat“ na první pohled čerstvě (výjimkou jsou například některé druhy Oolongů, které jsou na první pohled zmačkané a konkrétně například mléčný Oolong - Formosa Gaoshan Nai Xiang Superior, který má na sobě jemnou mléčnou vrstvu, to však není žádná závada). Musí mít svěží a plnou barvu (u bílých čajů jde především o svěží barvu). Na dotyk (po jemném promnutí mezi prsty), by měli působit celistvě, rozhodně by se nemělo stát že se čajové lístky hned na první „omak“ rozsypou!

Vůně čaje

Vůně čaje musí působit přirozeně. Neměli byste cítit žádné nepřirozené pachy (od zatuchliny až po cizí pachy, které jsou příčinou špatného skladování). Vůně sypaných čajů je většinou specifická a měla by vám vonět. Většinou se jedná o vůni příbuznou bylinné.

Čajový nálev

Čajový nálev by neměl obsahovat částečky prachu (většinou plavou na hladině a postupně zakalují nálev) měl by být voňavý a rozhodně by neměl vypadat nepřirozeně (barva, skvrny a pod …).

Výjimky

Jako všude jinde i zde existují výjimky. Je tedy zapotřebí vždy pozorně číst veškeré informace o čajích. V internetovém obchodě unitea.cz jsou všechny čaje velmi kvalitně popsány. U všech je uvedena příprava, chuť, vůně a spousta dalších informací.

Kam dál?


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo