Jak se čaj pije ve světě III.

tea_syp.jpgZatímco v naší domovině a vlastně v celé střední Evropě pijeme čaj velice obyčejně, s cukrem, medem nebo s citronem a tomuto nápoji nepřikládáme prakticky žádnou větší váhu a bereme ho za samozřejmost, v jiných zemích tomu tak není.

Jak se říká „jiný kraj, jiný mrav“ a o pití čaje toto přísloví platí dvojnásob.

 

 

Pití čaje v Anglii

Assam-CTC-nalev.jpgČaj v Anglii má mnohaletou historii a o vznik tradice „čaj o páté“ se zasloužila Anna, sedmá vévodkyně z Bedfordu, někdy okolo roku 1840. Původně to byl rozmar nudy a ne příliš napěchovaného denního programu. Pak vévodkyně začala zvát své přítelkyně na odpolední posezení s u šálku čaje, při kterém se servírovalo lehké občerstvení, pečivo, sušenky a jiné laskominy. Brzy se tento zvyk rozšířil i do vzdálených krajů Velké Británie a především také do všech společenských vrstev a pekárny začali ve velkém množství vyrábět tzv.: čajové pečivo.

Ve Velké Británii se pije čaj výhradně silný černý nebo různé druhy Darjeelingu a typického anglického čaje Earl Gray. Pije se, se smetanou nebo mlékem, slazený i neslazený.

Ještě zhruba do 80. let 20. století existují tzv.: Tea Lady, jsou to hostesky, které mají za úkol roznášet čaj a lehké občerstvení v různých podnicích a kancelářích, ale je celkem rozšířenou pověrou, že všichni Britové v odpoledních hodinách zanechají své činnosti a usedají do křesel spolu se svými  šálky plnými čaji aby si vychutnali právě ten svůj „čaj o páté“. Je to jistě příjemná, ale v dnešní moderní době velmi vzácná tradice. Čaj Britové pijí během celého dne a nejčastěji pak při obědě a večeřích.

 

Pití čaje v Indii

Milovníky tradičního čajového nápoje je příprava čaje v Indii doslova rouháním, ale i zde jako v dalších zemích se čaj připravuje zkrátka úplně jinak, čaj se zde připravuje skutečně odlišným způsobem než by se mohlo na první pohled zdát. Především se čaj podává s mlékem a s třtinovým cukrem, Indové si tento nápoj sladí až na kraj poživatelnosti.

Velmi málo se zde setkáte s obyčejným čajem, většinou jsou právě ochucovány a velmi neobvykle kořeněny. Nejčastějším kořením pro indický čaj je například bílý pepř, anýz, kardamon a také se přidávají bylinky jako například máta (nejčastěji v oblasti Šrí Lanky) nebo dokonce i oříšky (nejčastěji v oblasti kašmíru), můžete se také setkat s čajem se špetkou šafránu nebo sušeného zázvoru. Právě takto ochucované čaje se v Indii nazývají „masala“, masala čaje mají mnoho variací a nejznámějším je jistě Yogi Masala, který zakoupíte i v našem eShopu, jeho základ je pepř, karamon, skořice a hřebíček a chuť je opravdu velmi typická a ne každému zachutná, vzhledem k silné chuti již zmíněného hřebíčku (Yogi Masala - příprava a složení).

yogi.jpg

V každém případě se čaj (respektive jeho kořeněné a jiné variace) v Indii pije vždy a všude a za každých okolností. Existuje zde mnoho stánků, kde si můžete svůj oblíbený nápoj zakoupit a čaj vám připraví velmi zkušení „házeči“, kteří i na dálku více než dvou metrů tento nápoj přelévají a celkově i za malé peníze se můžete podívat na velkou podívanou této ve světě vzácné přípravy.

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo