Jak správně uskladnit čaj?

Jak správně uskladnit čaj, tak aby si zachoval svou chuť a vůni? To je správná otázka. Existuje mnoho názorů a způsobů ohledně skladování čajů. Základními faktory, které ovlivňují kvalitu uskladněného čaje jsou:

  • Teplota
  • Okolní pachy
  • Vzduch (respektive prach)
  • Vlhkost
  • Světlo

Obecně tedy platí, že čím menší působení výše uvedených vlivů, tím delší dobu si váš uskladněný čaj zachová své přednosti.

Teplota a okolní pachy

iStock_000011059172XSmall.jpgHned z kraje zapomeňte na skladování čajů v okolí topení, sporáků, skříní kam svítí slunce a dalších spotřebičů, které svou činností vytváří teplo. Po dlouhodobém působením tepla se z čaje stává nevonící (zatuchlá) směs nepoužitelných lístků (ztrácí tak svou chuť i aroma). Ani lednička není pro uskladnění čajů vhodná a to kvůli působení okolních pachů, kterými váš oblíbený čaj načichne, jistě nechcete ochutnávat čaj s vůní zeleniny nebo dokonce smaženého kapříka od vánoc. Ideální teplotou pro zachování chutí a vůní je někde mezi 14. až 17. stupni Celsia.

Je nám jasné, že každý nemá pro své čaje nejvhodnější tepelné podmínky pro uskladnění, ale bezpečně vysušená spíž v tmavém koutě vašeho bytu, by měla váš čaj udržet v nejvyšší možné kvalitě. Dávejte ale pozor opět na okolní pachy, nejlepším možným uskladňovacím materiálem jsou tzv.: „Alu sáčky se zipem“, ve kterých náš e-obchod dodává vámi objednané čaje a také různé dózy (dózy mohou být plastové, vakuové, plechové, ale rozhodně se vyhněte dózám dřevěným a kartónovým, které propouští vlhkost). Oblíbené jsou také dózy keramické. Nelze přesně odhadnout jak dlouho bude váš čaj odolávat v takovýchto podmínkách okolním vlivům, ale obecně platí: „raději nakupovat méně a častěji, nežli větší množství méně častěji“. V našem e-obchodě unitea.cz máte vždy zaručenou čerstvost dovezených čajů a při správném uskladnění vám mohou vydržet bez větších ztrát rok i dva!

Působení prachových částic, vlhkosti a světla

doza.jpgKaždé uskladnění vašich čajů by mělo probíhat v co nejlépe uzavřeném sáčku nebo dóze aby se k němu dostalo co nejméně světla, okolního vzduchu (prachových částic) a vlhkosti.

Právě vlhkost dokáže váš uskladněný čaj zničit i do týdne a to jakékoliv množství! Dbejte tedy na co nejlepší možný uzávěr a pokud uchováváte čaj v našich sáčcích tak vždy po otevření nezapomeňte přebytečný vzduch vytlačit a sáček znovu zavřít. K tomuto jsou také vhodné vakuové dózy, které pomocí několika stlačení vytlačí vzduch a jsou tak i přirozeně uzamknuty – jejich otevření si žádá více síly, kvůli působení vnitřního vakua.

Působení přemíry světla váš čaj neztratí chutě a aroma, ale může až nehezky vyblednout a ztrácí tak na barvě svého nálevu.

Shrnutí pravidel pro uskladnění čajů

  • Nikdy nenechávejte čaj v nádobě na přímém slunci (a dvojnásob to platí pro nádoby průhledné)!
  • Vyvarujte se vlhkému prostředí.
  • Neskladujte váš čaj poblíž aromatických potravin.
  • Neskladujte dózy poblíž spotřebičů, které svým působením vytváří teplo a páry.

Pokud dodržítě těchto pár jednoduchých pravidel pro uskladnění, tak si váš čaj zachová chuť i vůni a to nejméně po dobu jednoho až dvou let od dodání.

Kam dál?


Napište nám




Newsletter

Přihlášení k odběru novinek.

Adresa

Kolbenova 997/5g
190 00 Praha 9-Vysočany
 

Kontakt

tel.: +420 774 885 855
tel.: +420 774 885 858
      
e-mail: [javascript protected email]

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo