Jasmínový čaj

 

Setkání s vonným čajem, který absorboval aroma jasmínových květů, přináší lehce sladkou příchuť a vůni. Není s podivem, že se kvalitním jasmínovým čajem vítají v Číně hosté a přirozenou cestou tak otvírají společenskou událost návštěv. Nejlépe hodnocené jasmínové čaje k nám přichází z Číny, ale určitě vás nezklamou ani dobré vietnamské jasmínové čaje.


Druhy jasmínových čajů

osmantus-a-grade-nahled.jpgNejběžnějším druhem jasmínového čaje je zelený jasmínový čaj. Existují však i černé a bílé jasmínové čaje a samozřejmě i jasmínové oolongy. V některých případech jde skutečně jen o příslušný druh čaje s vůní a příchutí jasmínu, kvalitnější směsi jsou však ve své jednoduchosti velmi sofistikované a tomu odpovídá i výsledná chuť.

Kromě toho se jasmínový čaj rozlišuje podle jakosti čajových lístků. Nejlepší zelené jasmínové čaje jsou z pupenů a vrchních čajových lístků, které se sbírají ručně a ve výsledku nabízí jemnější chuť. Střední kvalitu zelených jasmínových čajů zastupují čaje z velkých lístků bez výrazné trpkosti i přehnané aromatičnosti. Čím klesá kvalita čaje, tím i cena a hrubost výsledného produktu. Ekonomický tlak na efektivitu proto ze zbylého materiálu a prachu namíchá ještě sáčkové jasmínové čaje.



Jasmínové aroma

Gui-Hua-Osmanthus-nalev.jpgTradičně projde zelený jasmínový čaj klasickým procesem sklizně čaje a to v průběhu časného jara. Čaj se pak musí velmi dobře uskladnit – musí se čekat až do vrcholného léta na sklizeň jasmínových květů. Ty se sklízí v pozdním odpoledni, kdy mají nejsilnější vůni a ještě se zcela neotevřely. Kvítky se uskladní na studeném místě a počká se do večera, kdy se začnou otvírat a pronikavě vonět … pak následuje několikadenní metoda, při níž zelený čaj získá známé jasmínové aroma. Tu můžeme pro jednoduchost rozdělit na dražší (složitější a pracnější) a lacinější (výrazně jednodušší) variantu.

První způsob spočívá v tom, že se jasmínové květy nasypou do zásobníku pod tkané schránky se zeleným čajem. Jasmínové květy jsou velmi často měněny, jakmile klesne síla jejich aroma, jsou nahrazeny čerstvými kvítky. Čaj díky tomuto procesu získává velmi lehké jasmínové aroma a chuť.

Druhá varianta využívá zvadlých jasmínových květů, které zbyly z prvního procesu. Jsou smíchány se zeleným čajem a dodají mu tím typickou vůni a charakter. Před konečným zabalením čaje se kvítky odstraní. Tuto metodu pozná i laik – nejen podle ceny, ale v tomto čaji občas některé kvítky zůstávají. Někteří čajomilci tomuto druhu jasmínového čaje dávají přednost: při přípravě čaje se totiž jasmínové květy otevřou a stanou se skutečnou ozdobou čajové misky.

V obou případech předá jasmín čaji nejen příchuť a vůni, ale i určitou míru vlhkosti, proto se v závěru musí zelený čaj znovu usušit, aby při následném uskladnění nezačal plesnivět.

Některé jasmínové čaje jsou aromatizovány přírodními esenciálními oleji (a některé pomocí chemických preparátů). I když je přírodní jasmínová silice jednou z nejdražších na světě, je tento způsob aromatizace považován za méně kvalitní a výsledný čaj má proto horší kvalitu než tradičně vyráběný.


Zdravotní dopady jasmínového čaje

osmanthus-bonsai.jpgZelený čaj se dá obecně považovat za zdraví prospěšný. Ochucení jasmínem mu však přidá ještě další přidané hodnoty. Vědci zjistili, že relaxační vůně jasmínu má stejné uvolňující účinky jako vůně levandule. Zvlášť v dnešní době je zklidnění a zmírnění všudypřítomného stresu skutečně blahodárné. 

Aromaterapeutický relaxační účinek jasmínové vůně uvolňuje nejen naši mysl, ale při podráždění dokáže zklidnit i žaludek. Chemická laboratoř Kjótské univerzity se specializací na výživu dokonce prokázala jemné sedativní účinky, které uklidňují srdce a krevní tlak. Tím že jasmínový čaj uklidní tělo, dokáže uvést do stavu pohody i mysl. Kombinace zeleného čaje a jasmínového aroma přináší současně jasnou a klidnou mysl. Možná se právě proto tento druh čaje tradičně podává při společenských událostech.

Dalším prokázaným efektem jsou protirakovinné účinky. A nejde jen o všeobecně známé vlastnosti zeleného čaje. Jasmín má podle laboratorních testů a výsledků studií preventivní efekt proti rakovině. Určité složky derivované z jasmínu jsou proto klíčovou součástí protirakovinných léků. Jasmínový čaj je efektivním pomocníkem při léčbě rakoviny prsu, prostaty a rakoviny jícnu.

 


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo