Je velikost konvičky pro přípravu čaje rozhodující?

3442a36f-97b3-4639-9579-dbb65713d485-tmp.jpgMnoho lidí se nás ptá jak velkou konvičku, případně jaký druh mají využít při louhování toho či jiného čaje.
A abychom odpověděli hromadně na tyto dotazy: ano velikost konvičky při přípravě čaje může, ale nemusí být vyloženě rozhodující. Záleží na druhu a jakosti čaje.

Levnějším čajům s nižší jakostí vyloženě nevadí konvice o větším objemu, ani zde není tak vysoké riziko přelouhování. Levnější čaje s méně kvalitními lístky, jsou také „lépe připravené na malé chyby při přípravě nálevů“. Tyto čaje se dají většinou připravovat ve větších objemech a vzhledem k nižší jakosti není problém přidat i v louhovacím procesu další lístky. Je třeba ale dbát na čas louhování, nemůžete přidávat lístky až na konci celého procesu. Je lepší vytáhnout již vylouhované lístky a v případě zjištění slabší chutě
a aroma přidat další a proces zopakovat.

 

Vhodné čaje pro přípravu ve velko-objemových nádobách:

V každém případě je důležité při přípravě čajů v objemnějších nádobách, dbát na pravidelné promíchávání louhovaných lístků. Čaj tak bude lépe a rovnoměrněji uvolňovat chuťové a aromatické látky do připravovaného nálevu.

Naopak u dražších a jakostně vyšších čajů, by se mělo dbát na přípravu a musíte využít maximum z nabízeného produktu. Je tedy lepší využít méně objemnější nádobu / konvičku o maximálním objemu 300 – 500 ml a raději udělat nálev několikrát, pokud máte silnější čaj nežli rovnou na suché lístky nalít 1 – 2 l vody. Co se v drtivé většině stane s takto připravovaným čajem s vyšší jakostí?

  1. Dojde k přelouhování, čaj bude hořký, nebo jinak chuťově či aromaticky poškozený.
  2. Naopak také může dojít k nevylouhování dostatečného množství aromatických látek.
  3. Dojde k jinému znehodnocení, které se projeví na kvalitě chuti.
  4. Při nepovedeném nálevu, se tak spotřebuje mnohem více čajových lístků než by tomu bylo u nízko-objemových nádob.

 

Vhodné čaje pro přípravu v nízko-objemových nádobách:

guiwan2.jpgTo jsou prakticky všechny druhy čajů z obecného hlediska. Ale nejvíce nízko-objemovou konvičku oceníte při přípravě všech zelených čajů a oolongů, dále Maté a jakostně vyšších druhů bílých čajů.

Obecně tedy platí, že čím menší konvička je, tím lépe se kontroluje chuť a aroma připravovaného čaje. Nejvhodnější jsou proto nádoby od 300 do 500 ml. Velmi oblíbenou variantou konvičky pro přípravu nálevů je PIAO konvička, která vám umožní hlídat každý až 150 ml nálev, tímto způsobem můžete kontrolovat také tvar nebo případné poškození čajových lístků.

Při přípravě čaje v PIAO konvičce sice budete muset být více trpěliví, nálevů se připravuje většinou několik najednou, ale výsledek za to stojí. A pro dokonalou přípravu, při přípravě více nálevů nebo většího objemu můžete hotový nálev přelévat do předehřáté hliněné konvice s větším objemem. Váš čaj tak vydrží delší dobu teplý a udrží si svou jakost, aroma i vůni.

PIAO konvička

konvicka_piao.jpg

Konvička Kjusu
(Kjůšů, Kyuusu)

konvicka_kjusu.jpg

Guywan (Gaiwan)

konvicka_guiwan.jpg

Konvička Yixing

konvicka_yixing.jpg


Napište nám




Newsletter

Přihlášení k odběru novinek.

Adresa

Kolbenova 997/5g
190 00 Praha 9-Vysočany
 

Kontakt

tel.: +420 774 885 855
tel.: +420 774 885 858
      
e-mail: [javascript protected email]

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo