Který čaj si dáte k snídani – Irský nebo Anglický?

 

_Darjeeling-Goomtee-ff-2010_-lot-410-nalev.jpgJak známo, snídaně je nejdůležitějším chodem – odborníci na výživu se shodují, že kvalitní snídaně je klíčem do nového dne. Když zabloudíme mimo starý kontinent a „klasickou“ kontinentální snídani, objevíme dva známé snídaňové rivaly Irský a Anglický snídaňový čaj. Pojďme se na ně podívat trochu blíž.

Irský snídaňový čaj (Irish Breakfast Tea) je směs černých čajů a to čaje Assam a Darjeeling. Jde tedy o směs z rodiny tzv. Indických čajů. Proto je všeobecně považovaný za daleko silnější než klasický Anglický snídaňový čaj (English Breakfast Tea). Kvůli intenzivní chuti je irský snídaňový čaj běžně podávaný s mlékem, ale jde o dobrovolnou přísadu, stejně jako cukr. Komu po ránu nevadí opravdu energický začátek, může si dopřát šálek čistého čaje. Nicméně v Irsku jsou mléko a mléčné výrobky hojnou součástí tradičního jídelníčku a tak většina Irů (a Američanů, kam se Irský čaj vyváží nejvíc) pije čaj s mlékem. Černé čaje mají obecně silnou chuť a vyšší obsah kofeinu než bílé čaje, zelené čaje nebo oolongy a proto jsou při snídani tak vítanými společníky.

Běžné irské snídaňové čaje se kupují v sáčcích a kvalita je různá. Dají se koupit jak levné varianty, tak opravdu kvalitní čaje. Nejkvalitnější z nich se prodávají ve formě volných lístků z nejlepších částí rostlin … den může začít.

Anglický snídaňový čaj je tradiční směsí čajů Assam, Ceylon, čaje z Keni a čínského čaje Keemun.

Anglický snídaňový čaj je bez pochyby jeden z nejoblíbenějších míchaných čajů a zároveň nejběžnější čaj na Britských ostrovech. Obvykle je charakteristický svou plnou, bohatou chutí, ke které se velmi dobře hodí mléko nebo cukr (případně obojí). Je to tradiční nápoj k pravé anglické snídani.

Není bez zajímavosti, že anglický snídaňový čaj – tedy jeho tradiční směs složená z několika černých čajů – nevzniknul v Anglii. Jeho původ je možné najít hned na dvou místech a to v Americe a ve Skotsku.

assam-ctc-nahled.jpgJak známo Amerika byla britskou kolonií až do války o nezávislost a její uznání jako Spojených států amerických v roce 1783. Již o 40 let dříve tedy v první polovině 19. století vystavil obchodník Richard Davies z New Yorku účet za směs černých čajů – z této „receptury“ se postupně vyvinul dnes známý anglický snídaňový čaj. Význam čaje a jeho hodnota je patrná také z dalšího vývoje. Jestli je pro české dějiny typickým rysem defenestrace - míněná jako prokazatelný, čitelný projev nesouhlasu – protestem amerických kolonistů proti Britskému impériu se stalo neméně jasné vyjádření. V prosinci roku 1773 došlo v Bostonu k tzv. čajovému dýchánku.

Skupina 50 Američanů přestrojená za indiány vstoupila na loď, která právě doplula do přístavu s nákladem čínského čaje, rozbili bedny a za jásavého povzbuzovaní davu, který schvaloval „osolení čaje“, naházeli zboží do moře. Mimochodem cena převáženého čaje byla podle záznamů 10 000 £!!! Z dalších zdrojů vyplývá ještě jedna zajímavá skutečnost a totiž, že se Bostonského čajového dýchánku zúčastnili svobodní zednáři. V záznamech bostonské lóže si můžeme přečíst, že v noci, kdy k incidentu došlo, se schůzka jejich členů neuskutečnila s odůvodněním: „Zabývali jsme se čajem.“

Za dalšího původce Anglického snídaňového čaje je považováno Skotsko. Zde se však vždy podával jen jako „snídaňový čaj“. Je známo, že jeho velkou zastánkyní byla sama královna Viktorie, které šálky s čajem kořenil skotský osobní sluha kapkou dobré whisky … odborníci mají pravdu: není nad dobrý start do nového dne!

Pravá anglická snídaně
 


Napište nám




Newsletter

Přihlášení k odběru novinek.

Adresa

Kolbenova 997/5g
190 00 Praha 9-Vysočany
 

Kontakt

tel.: +420 774 885 855
tel.: +420 774 885 858
      
e-mail: [javascript protected email]

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo