Kvetoucí čaje - potěší chutí i svým vzhledem

kvetouci2.jpgKvetoucí čaje jsou umělecké skvosty mezi čajovými nápoji. Zatímco běžné sypané čaje potěší svou vůní a chutí, kvetoucí čaje nabízí ještě k tomu nevšední zážitek pro potěšení vašeho oka.

Kvetoucí čaj je v základu pouze malá kulička (vážící několik málo gramů a většinou nemá víc jak 3 cm v průměru). Kuličku kvetoucího čaje tvoří ručně a umělecky svázané čajové lístky a různě barevné květy (které jsou přirozenou součástí chutí a vůní kvetoucích čajů).

Ten pravý nevšední okamžik čajového květu probíhá hned po zalití horkou vodou. Čajový rozkvět nějakou dobu trvá (obvykle je do 5 minut většina kvetoucích čajů plně rozvinutých) a vy si můžete vychutnat tento zážitek od samotného začátku až po plný květ. Podívaná jak tato umělecká a ruční čajová vázanka funguje je velmi ohromující.
 

Kvetoucí čaj a jeho nejběžnější složení

Nejběžnějšími surovinami pro vázanku kvetoucího čaje (pokud pomineme obalové lístky bílého, zeleného nebo ojediněle také černého čaje) jsou poupata nebo okvětní lístky nejrůznějších květin jako jsou například:

  • Jasmín
  • Lilie
  • Chryzantéma
  • Vonokvětka
  • Ibišek

Výroba kvetoucích čajů

kvetouci1.jpgNa výrobu se používá pečlivý výběr mladých a velmi kvalitních lístků čaje, které se ručně svazují bavlněným provázkem a pro docílení kvetoucího efektu se dovnitř vloží například soubor květů nebo květ samotný. Tato celá a stále křehká struktura se nakonec suší a vznikne již zmíněná malá kulička.

Každý květ kvetoucího čaje je tedy svým způsobem unikátní. Díky pečlivé ruční práci dosahují kvetoucí čaje nejrůznějších kreací a barevných provedení. Každý kvetoucí čaj je pojmenován až po jeho prémiovém rozvinutí, zde pak získávají exotické názvy jako jsou například: Nekonečná láska, Tančící víla, Šťastná rodina, Sladký sen a mnoho dalších exotických názvů.

Příprava kvetoucího čaje

Pro plný zážitek z květu kvetoucího čaje doporučujeme čiré sklenice nebo konvičky. Rozhodně byste neměli čaj samotný zalévat – mohli byste ho neopatrným proudem poškodit a tak poškodit i kýžený efekt, do ohřáté vody na zhruba 80, maximálně 90 stupňů Celsia, čaj vkládáme a necháme volně plout na hladince. Čaj po malé chvíli začne klesat pod vodní hladinu a začne proces kvetení.

Kvetoucí čaje nejsou vesměs náročné na dobu louhování a doporučená doba se pohybuje někde mezi 10 až 20 minutami. Kvetoucí čaje je možné zalít i několikrát, přirozeně už nebude kvést, ale na kráse a kvalitě čaj neztratí ani po druhém  či třetím nálevu.

kvetouci3.jpg

Kam dál?


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo