Ovocné čaje - složení, chuť, vůně a účinky

Ovocné čaje (respektive ovocné směsi) v naší nabídce obsahují sušené ovoce, které může být obohacené bylinami a kořením. S čaji jako takovými kromě přípravy nemají vlastně nic společného, protože tyto směsi nepocházejí z čajovníku. Nejobvyklejšími ingrediencemi jsou:

  • Ibišek
  • Sušené šípky
  • Kousky sušených jablek
  • Sušená citrónová nebo pomerančová kůra

ovoc.jpg

Dále se tento základ ochucuje přísadami, které umocní chuť (například lesní plody, jahody, hrušky, borůvky, brusinky, skořice a jiné… opět sušené).

Ovocné čaje a směsi se obvykle vyznačují plnou chutí a vůní (chuť bývá jemně nakyslá a střídavě nasládlá – záleží na druzích přidaného ovoce) jak za tepla, tak za studena. Jasně červenou barvu nálevu přináší ibišek, který je současně jednou z nejkyselejších ingrediencí. Ovocné čajové směsi s méně výraznou barvou nálevu tak nemusí být ze špatných surovin.

babiccina-osatka-nahled.jpgOvocné čaje a směsi mohou být také lehce navlhnuté. Důvodem je ponechání vlhkosti, díky které se lépe uchová aroma a chuť. Například rozinky si přirozeně zachovávají vlhkost.

Uchovávání a skladování ovocných čajů

Skladování ovocných čajů se řídí stejnými pravidly jako u čajů „klasických“. Dle studie Mendelovy univerzity v Brně: "... v průběhu doby skladování v suchém, čistém prostředí bez přítomnosti světla nebyl zaznamenán nárůst mikroorganismů, naopak se jejich počet snižuje."

Příprava ovocných čajů

Příprava ovocných čajů a směsí se neliší od přípravy běžných čajů. Výhodou je, že ovocné čaje není možné horkou vodou "přepálit". Ani při delším louhování neztrácejí svou charakteristickou chuť a aroma, pouze zesílí barva a nabídnou silnější nálev.

Účinky ovocných čajů

závisí na ingrediencích, ale následující vlastnosti mají většinou společné:

  • Zavodňují
  • Obsahují vitamíny (šípek, ibišek, etc.)
  • Neobsahují kofein

Všechny ovocné čaje a směsi jsou vhodné pro doplnění denního pitného režimu. Alergiky prosíme o pečlivé přečtení složení!

Zdravotní upozornění

Vychází z dříve citovaného materiálu, který zveřejnila Mendelovy univerzity v Brně: "Rizikem pro konzumentaby mohlo tedy být pití vychladlého, oslazeného nápoje, stojícího po delší dobu.". Proto doporučujeme v létě čaj připravit standardně. Zalít vroucí vodou, vytvořit silný nálev, který rozředíme ledem a podáváme. Nevypije-li se, připravíme čerstvý. Druhým upozorněním je fakt, že dlouhodobé pití ovocných čajů zakyseluje organismus. Proto je vhodné jít zlatou střední cestou a střídat jej s dalšími čaji-nečaji jako je Roibos, Lapacho, Ženšenové listy a podobně.

Kam dál?

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo