Rooibos I. - Historie a původ

rooibos-cerveny-nahled.jpgRooibos většinou se uvádí ve spojení se slovíčkem „čaj“), vlastně pravým čajem ani není, nejedná se o lístky, ani květy a ani žádná jiná část rostliny Čajovníku nemá s Rooibosem nic společného. Společnou mají pouze přípravu. Většina odborníků, proto Rooibos nazývá Čaj – nečaj, přesto si však našel místo v čajových specialitách a našich domácnostech.

Rooibos je červená až hnědá keřovitá rostlina rodu Aspalanthus (konkrétně: Aspalanthus Linearis), se zelenými a jemnými jehlicovitými lístky, dorůstajíc maximální výšky jednoho a půl metru, květy má drobné a výrazně žluté barvy. Výroba a zpracování, do nám známé podoby malých jehliček, které zaléváme horkou vodou, se prakticky nezměnila již staletí, s tím rozdílem, že ruční práci převzali stroje, ale způsob výroby jako takový, zůstává nezměněn. Většinou je celý keř beze zbytků rozdrcen na malé jehličky a následně je usušen na horkém Africkém slunci. Rooibos Červený, který je nejvíce známý se zpracovává mnohem déle (je více vystaven slunci, teplu a vlhku) proto je načervenalý až nahnědlý, kdežto Rooibos Zelený prochází velmi rychlou sklizní a sušením, tím si také zachovává nejvíce prospěšných látek.

Rooibos_(Aspalathus_linearis)PICT2814_.JPGPůvodem je Rooibos z Jihoafrické Republiky (JAR), nejlépe se mu daří na jihozápadních svazích Cedar Mountains, odkud také pochází drtivá většina vývozu (nejvíc se vyváží do Německa, Japonska a Velké Británie) a také první zmínky o tomto nápoji, kde již staří domorodci louhovali načervenalý nápoj s jemně ovocnou a nasládlou příchutí. Do Evropy se čaj-nečaj Rooibos dostal v roce 1904 díky Benjaminu Ginsbergovi, kterému se z počátku s vývozem nedařilo, ukázalo se, že skupování Rooibosu přímo od tamních obyvatel se nevyplatí, proto začal uvažovat o pěstování na velkých plochách a plantážích. V Evropě se dodnes můžete setkat s jeho alternativním názvem „Horský čaj“.

Ovšem největším průkopníkem, který dle dostupných informací nejvíce čaj Rooibos proslavil v Evropě a v západních zemích je doktor le Fras Nortier, který přišel na širokou škálu pozitivních účinků na lidský organismus (úspěšné pomáhá například při léčbě kožních nemocí, napomáhá detoxikaci organismu a napomáhá k ovolňování „hormonu štěstí“ serotoninu a má mnoho dalších pozitivních účinků). V propagaci tohoto nápoje také napomohla výraznou měrou 2. světová válka, kdy byl velký nedostatek černých čajů (zejména pak černého ceylonského), tento nedostatek se nahrazoval právě čajem Rooibos. Po druhé 2. světové válce zažil Rooibos svůj druhý „comeback“ až v druhé polovině 50. let, kdy byly již k dispozici ověřené studie dokazující jeho pozitivní účinky na lidský organismus.

Kam dál?


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo