Ruský čaj

 

samovar.jpgPrvní pravidlo ruského čaje by se mohlo zdát úsměvné, ale je to tak: čaj se připravuje z čaje. Nápoj připravený z jakékoli jiné vegetace kromě listů rostliny Čajovníku čínského (Camellia sinensis nebo též Thea sinensis) není čaj!

Dodržení této jednoduché zásady nám však samo o sobě nezajistí dobrý čaj. O Američanech se například traduje, že příprava špatného čaje je otázkou patriotismu již od dob Bostonského čajového dýchánku … principem zůstává, že kvalitní čaj ze sáčkového produktu nepřipravíte. Jsou plné prachu z podlah čajových továren a sáčky samy dávají čaji nezaměnitelnou chuť celulózy. V Rusku se říká, že je to čaj poštovních doručovatelů, protože přichází v obálkách.

Třetím pravidlem je: nikdy čajové lístky nevařit (ohřívání čaje v mikrovlnných troubách budeme raději ignorovat). K prvnímu kontaktu čajových lístků s vodou by mělo dojít až poté, kdy voda přešla varem.

Ani předtím – a v případě přípravy ruského čaje - ani dlouho poté. V případě že se čajové lístky povaří, získáte kapalinu, která může mít mnohé využití, neslouží však k pití.

Ruský čaj se tradičně připravuje z tzv. černého čaje. Při jeho výrobě dochází k oxidaci čajových lístků, touto fermentací se čaj zakonzervuje a při dobrém uskladnění vydrží čerstvý i několik let. Nespornou výhodou byla možnost takto upravené čajové lístky bez větších problémů přepravovat i na velké vzdálenosti.

Čaj patří v Rusku k tradičním nápojům. Mají k němu téměř romantický vztah, jak dokládají neustálé zmínky v klasické literatuře. Puškin píše o čaji a jeho přípravě obzvlášť poeticky:

 

„Padalo šero. V samovaru
uhlíky rudě svítící
syčivě zahřívaly páru
pod velkou čínskou konvicí.
Už Olga, jako když si hraje,
pramínek voňavého čaje
vlévala do porcelánu,
hoch nabízel všem smetanu.“
Evžen Oněgin

 

Co dělá z čaje „ruský čaj“?


Pokud dodržíte výše uvedená pravidla, připravíte čaj. Ne nutně dobrý čaj, ale skutečný čaj. Nicméně tato pravidla jsou univerzální, není v nich nic ruského … Zásadní rozdíl je v přípravě esence, tzv. "zavarka". Ruský postup přípravy čaje můžeme rozdělit na dva kroky. V prvním připravíte esenci, v druhém ji doplníte převařenou vodou, tzv. "kipyatok".

Ruský čaj vzniká tímto procesem. V podstatě nezáleží, zda čajové lístky pochází z kavkazské Gruzie (domov největších čajových plantáží Ruské říše) nebo zda se jedná o cejlonský čaj. Dokonce nezáleží ani na použitém čajovém náčiní. Pokud nalijete vodu ze samovaru na čaj v sáčku, výsledkem stále bude čaj pro listonoše!

Jak připravit ruský čaj

V procesu přípravy ruského čaje se používá pouze převařená voda. Ruština dokonce rozlišuje stádium přípravy vody na „surovou“ a „uvařenou“. V tradiční přípravě ruského čaje se dokonce doporučuje nechat vodu chvíli vřít, abyste měli jistotu, že budete používat vhodný typ vody. Základem je připravit kvalitní esenci, tj. „zavarku“.

  1. nasypte do konvičky čaj,
  2. čaj přelijte uvařenou vodou (na pět lžiček čaje budete potřebovat jeden šálek vody),
  3. počkejte, až čajové lístky klesnou na dno konvice.

Esence samotná není určená k popíjení! Má opravdu silné účinky narkotického charakteru. Užívání „zavarky“ bylo poměrně rozšířeno mezi ruskými vězni na nucených pracích. Čaj byl totiž zahrnutý v jejich přídělech. V ruském slangu se pro to narkotikum používá výraz "chephyr".

Když máte připravenou esenci, můžete si připravit první šálek ruského čaje. Na dno šálku nalijte esenci a rozřeďte ji uvařenou vodou. Poměr je orientačně 1:10. Síla čaje se pochopitelně liší podle toho, jak silnou esenci si připravíte a v jakém poměru ji zředíte. Můžete ji odhadnout podle barvy čaje v šálku. Ruský čaj by měl mít barvu kaštanu.

I pro přípravu ruského čaje platí „čajové zásady“. Příprava čaje si žádá čas a proto trpělivost, všechny „zkratky“ a snahy urychlit přípravu čaje zhoršují výslednou chuť. Jak říká klasické ruské přísloví: „Když spěcháš, jen ze sebe děláš blázna.“.

 


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo