Speciální druhy čaje I.

 

Čajů jako takových je nepřeberné množství, ty základní známe pravděpodobně všichni (černé a zelené čaje), pak existují čaje méně známé jako například čaje bílé nebo puerhy a oolongy, přesto jsou širší veřejnosti velmi známé a málokdo se v dnešní době s takovými čaji setkává poprvé.

Speciální druhy čajů jsou v podstatě čaje, které patří i do kategorií známých čajů, ale buďto se vyznačují zvláštním způsobem výroby, prodejem nebo jsou tzv.: pro čajové laiky mezi-druhem, například mezi zeleným čajem a oolongem, u profesionální čajové společnosti však takovéto označení nehledejte (mezi-druh, mezi-kategorie, spojení atd …), všechny čaje mají svoji kategorii.

V tomto článku vás nebudeme seznamovat se všemi kategoriemi čajů, ale představíme vám čaje zvláštní, zvláštní svoji výrobou nebo exkluzivitou, některé druhy naleznete i v našem sortimentu a můžete je ochutnat.
 

Matcha

matcha-ilustrace.jpgČaj Matcha se vyznačuje svou „zvláštní“ strukturou, pro čajové laiky prakticky neznámou, je to namletý jemný prášek zeleného čaje, který se používá v Japonském obřadu přípravy čaje. Čaj Matcha patří k nejstarším druhům Japonských čajů a vyrábí se překládáním a mletím mezi pevnými žulovými kameny.

Jeho příprava podle Japonských tradic je velmi složitá a každý Japonský mistr čaje skládá velmi tvrdé zkoušky a prochází velmi dlouhá léta praxí, než se naučí správně připravit Matcha čaj, ve zjednodušené formě se tento čaj připravuje vyšleháním ve vodě v té složitější formě se připravuje i několik hodin!

Tento čaj se také díky jeho práškové konzistenci používá k dochucení různých pokrmů a především dezertů a zmrzlin, některé recepty můžete najít v archívu našich článků, například: Vaříme s čaji I.
 

Kvetoucí čaj

kvetouci.jpgTento čaj je ve své vlastní podstatě obyčejným čajem, ale jeho výroba, pití i příprava si žádají speciální pozornost. Pozornost především k jeho výrobě, při které se používají pečlivě vybrané, mladé a kvalitní lístky čaje, tyto lístky se následně ručně svazují do různých struktur a souborů.

K docílení tzv.: čajového květenství, se kterým se často u kvetoucích čajů setkáváme, se používají různé květy rostlin (například: Ibišek, Vonokvětka, Lilie nebo i Chryzantéma). Takto připravený a stále ještě křehký svazek se následně ještě suší, v sušícím procesu se kvetoucí čaj až několikanásobně zmenší, obecně se setkáváme s kuličkami o průměru 2 – 3cm, před sušením mohou mít i 10 a více centimetrů v průměru.

Pro plný zážitek z květu kvetoucího čaje doporučujeme čiré sklenice nebo konvičky. Rozhodně byste neměli čaj samotný zalévat – mohli byste ho neopatrným proudem poškodit a tak poškodit i kýžený efekt, do ohřáté vody na zhruba 80, maximálně 90 stupňů Celsia, čaj vkládáme a necháme volně plout na hladince. Čaj po malé chvíli začne klesat pod vodní hladinu a začne proces kvetení.

Kvetoucí čaje nejsou vesměs náročné na dobu louhování a doporučená doba se pohybuje někde mezi 10 až 20 minutami. Kvetoucí čaje je možné zalít i několikrát, přirozeně už nebude kvést, ale na kráse a kvalitě čaj neztratí ani po druhém či třetím nálevu.

 

V dalším článku vám představíme takové čaje jako například Genmaicha nebo Luk On, že tyto čaje nebo výrazy vůbec neznáte? Nevadí, již brzy Vám je představíme!


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo