Tereré – ledový nápoj z Maté

shutterstock_305857076.jpgNápoje z Maté jsou známy především pro své povzbuzující účinky a způsobů přípravy je několik. Například klasický horký nápoj z Maté (Chimarrão) v tradiční nádobě z tykve (Kalabasa).

Existuje také způsob přípravy zvaný „Tereré“, jehož charakteristická příprava patří do horkých a vlhkých dní v Jižní Americe (především v oblastech Paraguay, Argentina a Brazílie) k tradičním osvěžujícím nápojům, kde se těší velké oblibě místních obyvatel. Takový ledový nápoj z Maté připravený metodou Tereré vás příjemně osvěží, uhasí žízeň a zásobí vás potřebnou energií do horkého dne, nehledě na to, že Maté je zdrojem mnoha užitečných vitamínů a minerálů.

 

Příprava Maté Tereré mnoha způsoby

Tradiční způsob přípravy Tereré je jakýmsi rituálem pro místní obyvatele v Jižní Americe, připravuje se do nádoby zvané „Guampa“. Rozdíl v tradičních nádobách je značný:

  • Klasická Kalabasa pro přípravu horkých nápojů se vyrábí z tykví (jak pečovat o tradiční Kalabasy a více o nich se dozvíte zde).
  • Oproti tomu tradiční nádoba zvaná „Guampa“ se vyrábí z tvrdých částí kravských rohů. Takto připravená nádoba se leští a zdobí většinou levnými a lesklými kovy (mosaz, měď). Můžeme se setkat i s různými druhy nádob Guampa, které se vyrábí také ze skla, kostí, dřeva a dokonce i z tykví. Avšak k tradičnímu způsobu přípravy patří pouze nádoba z pravého kravského rohu.

Ať už si připravíte nápoj Tereré do jakékoliv nádoby, rozhodně to nijak nesníží požitek z pití tohoto osvěžujícího nápoje. Příprava se skládá z několika jednoduchých kroků, nemálo podobných tradiční přípravě. Zásadní rozdíl je hlavně v teplotě vody kde na klasický horký způsob se využívá voda horká – vařící a na Tereré naopak ledová.

 

shutterstock_305857073.jpgJednoduchá příprava jednoho litru nápoje Tereré:

  • Do připravené nádoby se sítkem nasypeme 10 – 12 polévkových lžic Maté.
  • Zasypeme ledovou tříští a promícháme, po minutce zalijeme studenou vodou nebo jemně perlivou minerálkou.
  • Nápoj vyluhujte do tmavé zlatavé podoby.
  • Doslazujte nápoj například: stévií, cukrem, medem a sirupy dle chuti.
  • Tereré si můžete vylepšit například kousky šťavnatého ovoce. Nejvhodnější je jakýkoliv citrus (limetka, pomeranč) nebo Mango či Ananas. Ve fantazii se meze nekladou a vyzkoušet můžete také voňavý zázvor.
  • Podáváme vždy ledové a například s lístky Máty nebo Meduňky.

Pokud nemáte vhodnou nádobu se sítkem, abyste mohli nápoj přelít bez zbytečných zbytků Maté, tak doporučujeme French Press, který poslouží stejně tak dobře na přípravu jak Tereré, tak i vaší kávy.


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo