Účinné látky v čaji

Čaj pomáhá soustředit pozornost, současně však relaxuje. Jak je možné skloubit tyto dvě protichůdné vlastnosti do jednoho šálku lahodného nápoje? Jedním z povolaných zodpovědět tuto otázku je Karel Valter, milovník čaje a Ing.CSc. v oboru organické chemie. V knize "Vše o čaji" věnuje naší otázce krátkou kapitolu "Účinné látky v čaji". Řada látek v čaji však nebyla doposud prozkoumána. I přes nedokonalé poznání chemických vlastností nálevu z čajových listů zkusíme v následujícím textu dojít k uspokojující výpovědi.
Na úvod můžeme s dobrou rozvahou potvrdit, že čaj v rozumném množství neškodí. Za několik tisíc let popíjení nejsou prokázané žádné negativní změny zdraví. Člověk zná čajové listy podobně dlouho jako pšenici nebo rýži.

Čajové listy se původně vařily a proto se z nich uvolňoval i kofein, který jinak zůstává pevně vázaný. Tím jsme se dostali k látce kterou již známe například z kávy. Není to však úplně přesné. Nejprve se musíme zmínit o teobrominu a teofylinu. Teofylin má na nervovou soustavu větší účinek než kofein, ale obsah těchto dvou substancí je v čaji velice nízký. Důležitý je však průměrný obsah kofeinu, který se dle p.Valtera pohybuje kolem 4-4,5%. V tomto poměru přináší osvěžení, zlepšuje schopnost uvažovat a pamatovat si. Pokud čajomil přebere, rychle pomůže sladké a dobré jídlo. Zvýšený objem sladkostí však nedoporučujeme. Zbytečně je urychlován metabolismus, tělo musí vyrovnávat přísun rychlých cukrů a tím pádem se zvyšuje zakyselení organismu. Zpět ke kofeinu a jeho vstřebávání aneb, proč čaj není káva!

Komplexy látek v čaji zpomalují vstřebávání kofeinu. Může se jednat o taniny (třísloviny), které se vyznačují trpkou, svíravou až hořkou chutí. Jejich vlastností je srážení proteinů, proto zastavují krvácení a také mají antiparazitární účinek. Dále theanin, který má relaxační účinky. Jak jsme zmínili na začátku článku, množství látek v čaji zatím není prozkoumáno a proto není možné s jistotou říci, na jakých principech zpomalování účinku kofeinu probíhá. Jisté je, že nástup je pozvolný, hladina se udrží podstatně déle než u kávy a postupně odeznívá.

Velice zajímavou otázkou je působení polyfenolů na dlouhodobé udržení zdraví nervové soustavy. Dle pokusů jsou to právě polyfenoly (antioxidanty) bohatě obsažené v čaji, které chrání nervové buňky před oxidací a rozpadem. Význam jakékoli látky, která působí preventivně a chrání před chronickými, civilizačními chorobami jako je Parkinsonova nemoc netřeba zdůrazňovat. Navíc, pokud se skrývají v lahodném doušku kvalitního čaje. Nikdo po nás tedy nechce běhat kolem domu v teplákách, ale zaujmout civilizovanou pozici s kvalitním čajem v ruce. Takto by měl vypadat pokrok.

Popíjení čaje dále pozitivně ovlivňuje množství neurotransmiterů dopaminu a norepinefrinu. V ideálním případě by se měla udržovat rovnováha mezi hladinou dopaminu a serotoninu. Dopamin zvyšuje bdělost, rozhodnost, uvažování a svalovou koordinaci. Jeho nedostatek signalizuje neklid, špatná koncentrace a paměť. Pití čaje je tedy možné vnímat jako pomoc při psychické skleslosti a prevenci depresí nebo jiných psychických poruch. Pro další zvýšení dopaminu doporučujeme k čaji podávat arašídy, mandle, sezamová a dýňová semínka. Pro vyrovnání serotoninu jsou vhodné celozrnné potraviny, čerstvá zelenina, ženšen a cokoli s vysokým obsahem vitaminu B.

ECGC

ECGC neboli katechiny jsou obsažené v bílém a zeleném čaji, trošku méně v oolongu. Nabízí prevenci onemocnění srdce a cév, žaludečních vředů, rakoviny tlustého střeva, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, nebezpečí mutací i aktivitu prvoků v ústech (zubní kaz, špatný dech a chuť). S nadsázkou je tedy možné říci: "Kudy teče, tudy léčí". V černém čaji a puerhu jsou kvůli dokončené oxidaci katechiny neaktivní. Na druhou stranu, větší množství taninů (tříslovin) v tmavých čajích přináší jiné benefity. Katechiny pozitivně ovlivňují metylaci, chemický proces při kterém vznikají v potřebném množství neurotransmitery (viz. dopamin, norepinefrin, serotonin).

Theanin (L-theanin)

Theanin (L-theanin) je látka bohatě obsažená v čaji. Snižuje fyzický i duševní stres, zlepšuje kognitivní funkce a náladu v synergickém působení s kofeinem. Jedním z důvodů jeho působení je zvýšení hladiny GABA neurotransmiteru v centrálním nervovém systému. Ten je zodpovědný mimo jiné za regulaci svalového tonu (způsobuje otevření iontových kanálů buněk). Tím pádem ovlivňuje prokrvení nejen svalů, ale i vnitřních orgánů. Proto si tolik ceníme GABA Oolongu v naší nabídce. Theanin ve srovnání s kávou podstatně zvyšuje odolnost imunity člověka, má neuroprotektivní účinky.

Na základě zjištěných fakt proto můžeme s klidným srdcem doporučit popíjení kvalitních čajů více než kdykoli předtím.

 


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo