Yerba Maté – původ, zpracování a účinky

mate3.jpgYerba Maté nebo také jen Maté se sklízí ze stromu Cesmíny Paraguayské (Ilex paraguariensis). Cesmína Paraguayská je stálezelený strom, jehož přirozeným prostředím jsou vlhké lesy v nadmořské výšce 500 – 700 metrů nad mořem. Dorůstá výšky až 20 metrů a jeho listy jsou asi 20 cm dlouhé a 5 cm široké, jsou tuhé, vejčitého tvaru. Plodem jsou kulovité a červené peckovice o průměru cca 5 mm.

Velkým tajemstvím této rostliny bylo po dlouhá léta způsob jejího rozmnožování, o to zajímavějším zjištěním bylo, že její semena musí nejdříve projít trávicím traktem ptáků, kteří jej připraví na klíčení. V dnešní době se rozmnožuje tak, že se těmito semeny krmí domácí slepice.

Zpracování

Zpracování lístků Cesmíny Paraguayské je jednoduché, lístky se sbírají zhruba každé 3 – 4 roky z koncových větví a jejich listí se pak drtí a suší na výsledný produkt Maté Green. Někdy se také sušený produkt praží a pak vzniká Maté Roasted, které je po vypražení tmavé a má velmi silnou chuť a aroma.

Nejčastějšími „pijáky“ Maté jsou obyvatelé na území Argentiny, Brazílie, Chile, Uruguaye a Paraguaye. Na těchto územích se také nejčastěji Cesmína Paraguayská pěstuje.

Účinky

mate7.jpgMaté se pije hlavně pro jeho povzbuzující účinky. Obsahuje vysoké procento kofeinu (až 2 %), ale oproti kávě má postupný nástup a následně dlouhý dozvuk svých účinků, naproti tomu káva má velmi rychlý nástup a taktéž i krátký dozvuk.

Maté je vhodné pít před psychickou i fyzickou námahou. Nevhodné je však pro děti, kojící matky a těhotné ženy. Maté se také nedoporučuje pít lidem, kteří mají nemoci kardiovaskulárního charakteru (vysoký krevní tlak, různé srdeční choroby a mozkové mrtvice).

Maté je velmi bohaté na vitamíny (A, B, C, E), antioxidanty a minerální látky (magnesium, draslík, železo, křemík, fosfor a mnoho dalších…).

Kam dál?


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo