Zajímavosti o čajích II.

Zajímavých a pro mnohé i nových informací o čajích jako takových je nepřeberné množství, proto jsme se rozhodli vám přinést již druhý díl tohoto krátkého seriálu o různých faktech a zajímavostí o čaji.
 

Víte že … ?

  • Černý čaj v takové formě jak jej známe v Evropě existuje „pouze“ 3 staletí.
  • Červený čaj (oxidovaný černý) se v Tibetu využíval jako měna.
  • Při ochutnávání (nejen) černého čaje odborníci používají téměř 200 anglických termínů dle ISO norem.
  • Čajoví ochutnávači jsou opravdovými mistry ve svém oboru, z mála dokáží zjistit i ty nejpodrobnější informace o právě ochutnávaném čaji, jako například: kde se čaj pěstuje, popř. v jaké nadmořské výšce nebo také na jakou světovou stranu byl čaj nakloněn.
  • Čajovník je opravdu nenáročnou rostlinou, výborně se mu daří nejen v tropických nížinách, ale také ve výškách okolo 2 000 metrů nad mořem.
  • Čaj Assámský je rostlina, která ve volné přírodě dokáže dorůst až do výšky dvaceti metrů.
  • Čajové lístky se sklízejí několikrát do roka a v některých oblastech dokonce i po celý rok.
  • Česači musí být prostí vůní a jiných pachů, musí dbát na svou hygienu a pečovat o své ruce.
  • První zmínky a důkazy o pití čaje pochází již z doby 3 000 let před naším letopočtem.
  • Navzdory veškerým tradic pití čaje v číně a v japonsku je největším producentem čaje Indie.
  • První znalosti o čaji pronikly do Japonska až Budhismem.
  • V roce 1900 propukla velká čajová krize z nadměrných skladových zásob a nadprodukce v Indii, Ceylon.

 

Typické druhy čajů

Bílý čaj

Bai Mu Dan King

bai-mu-dan-king-detail.jpg

Černý čaj

Assam CTC

assam-ctc-nahled.jpg

Zelený čaj

Tai Ping Hou Kui

tai-ping-hou-kui-detail.jpg



Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo