Recenze čaje - Darjeeling Sourenee FF 2012 FTGFOP-1

Čaj je jednoduchý na přípravu – 100°C/1 min. Docílíme takto tří kvalitních nálevů, přičemž u dalších nálevů je nutno dobu louhování prodlužovat o cca půl minuty.

Zahrada Sourenee se nachází v malebném údolí Mirik v Darjeelingu. Zahrada Sourenee pokrývá 137 hektarů ve výšce od 700-1300m. Jméno zahrady se skládá ze dvou slov:

  • Sour – je druh léčivého stromu, který roste v této oblasti
  • Rani – znamená “Královna údolí"

Zahrada byla založena před více než sto lety a dosáhla svou produkcí velkou oblibu mezi milovníky čajů z Darjeelingu. Staré čajové stromy jsou systematicky obměňovány novými klony, které obohacují chuť a kvalitu čaje. Aby produkce tohoto čaje odpovídala přísným normám na ekologické zemědělství a zdravotní účinky čaje, jsou čaje pěstovány organicky od roku 2009, pod vedením a kontrolou CUC (Control Union Certifications). Čaje z této zahrady splňují také podmínky protokolu HACCP.

Suchý list velice drobný, pestrobarevné lístky - od hnědé po světle i tmavě zelenou, místy drobné stříbřité tipsy - nikterak hojný počet. Vůně intenzivní, květinová až oylovitá vůně s lehce kořeněným podtónem.

sourenee1.jpg
sourenee2.jpg

Vícenálevovávová příprava:

Gaiwan 90ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - intenzivní vůně květin - vcelku příliš výrazná kořeněná složka s bylinným podtónem (kopřiva) a dřevitými prvky.

1.nálev 90°C/15s – zlatavá barva nálevu, jiskrný tmavší nálev. Vůně nálevu čiště květinová bezová, vůně se zcela nepatrnou kořeněnou vedlejší složkou. Chuť jemná, primárně květinová, nahořklý závěr, kontrast sladké a hořké. Bezové a šeříkové tóny s nepatrnou dřevitou kořeněnou vedlejší složkou. Dozvuk středně dlouhý, čistě květinový, bez rušivých prvků. Hladký nálev, závěr bylinný-tóny kopřiv. Hořkost je zde již nepatrná - primárně sladký nálev.

2.nálev 85°C/10s – tmavší zlatavá barva, vyváženější celek, komplexnější květinové složky, bezové tóny zapadlejší, výraznější šeřík a lipový květ v pozadí. Decentní nepatrná kořeněná složka dodávající šmrnc. Hořká složka zcela nepatrná, hladký průběh chutí. Závěr mocný květinový, bezové květy, velice sladký celek. Aftertaste velmi dlouhý, sladký, nepatrně nahořklý v pozadí. Bezový základ s lipovým květem, nepatrná kořeněná složka, závěr bezové sladké šťávy s mladou kopřivou.

3.nálev 85°C/20s – opět tmavší nálev, zlato-žlutavý nálev. Výraznější šeříková chuť, lehce nahořklá, vedlejší bezové složky, decentní kořeněný podtón. Nevšední tón šeříku, plný nálev, sladká základová složka. Závěr velmi sladký, bezový, téměr nektarové tělo. Aftertaste velice dlouhý, lehce nahořklý start s šeříkovými tóny, přechod na bezové tóny, lehoučké kořeněné prvky v pozadí. Závěr bylinný, lehce prokukuje lipový květ.

4.nálev 85°C/35s – stále tmavý nálev, konstantní chuťové tóny, totožný nálev, jako předchozí, menší, takřka neznatelná hořkost.

5.nálev 85°C/50s – stále dosti tmavý nálev, celek se proměnil na extrémně jemný nálev. Bezové sladké tóny, zcela nepatrná kořeněná složka, jemný květinový celek, jednotvárnější, ale stále plný nálev. Celou dobu stejná, mírná, bezová chuťová složka, závěr velice sladký. Aftertaste stále dlouhý, jemný celek, bezová květinová jednotvárná složka, závěr s tóny lipového květu.

6.nálev 95°C/130s – zvýšením teploty jsme docílili totožného jemného nálevu, jako v předchozím případě, jemný celek, prosté, jednoduché ale stále plné tóny. Dozvuk stále dlouhý, bezový s bylinnou koncovkou.

7.nálev 95°C/250s – slabší celek, výraznost podstatně menší, ordinérní slabá neurčitá kvěinová složka, sladký celek. Dochuť středně dlouhá - neurčitá květinovo-bylinná.

8.nálev 100°C/300+s – velmi slabá květinová chuť, sladký nálev (v podstatě jen sladká voda). Dochuť zcela minimální.

//pořídil jsem přes kamaráda trochu více tohoto čaje a o něco jemnější tóny jsem nalezl při přípravě 4g listu, 90ml gaiwan, 15s/20s/30s/70s/150s/350s - celkově však lehce nadprůměrný DJ
//zchladlé nálevy jsou jako nektar, bez rušivých svíravých prvků - pokud připravím svíravější nálev, stačí nechat odstát a třeba vychladit - potom je velmi lahodný.

sourenee3.jpg


Jednonálevová příprava:

Tester 100ml, 3g, předehřev nádobí, zaléváno 90°C, louhováno 3 minut.

Barva nálevu: tmavší, spíše do oranžova.

Vůně nálevu: Bezová, velmi sladká s náznakem šeříku - lehounká kořeněnost.

Chuť: zpočátku více hořký start, ale okamžitý přechod na intenzivní květinové komplexní tóny (bez, šeřík, kvítky růže), uhlazený nálev, minimální kořeněnost v pozadí, převládá plná květinová bezová chuť, dlouhotrvající chuť samotná, pocit suchého patra, jednotlivé tóny jsou cítit po celých ústech. V závěru sládnutí a výraznější bezové složky.

Dochuť: extrémně dlouhá, velmi výrazný nálev, komplexní chuťové prvky, pestrá kvetinovost, vskutku to pravé FF - rozkvetlá zahrada v ústech. Bohaté lehce nahořklé počáteční květinové tóny, postupně přecházející na jednodušší složky, v závěru sladký bezový nálev.

sourenee4.jpg

Vylouhovaný list dosti lámaný, místy drobné tipsy, zcela náhodně vícelisté celky. Abych tak řekl, FTGFOP jsem viděl tedy mnohem lepší, co se vzhledu týče :-)

Závěr: Mnohem lepší výsledky na jednonálev v testeru. Čaj byl komplexní, dával hutné a přitom jemné nálevy, doba doznívání i pestrost a výraznost chutí uspokojivá, v porovnání s minule degustovaným Namringem, nebo Mulootarem je lepší, předčí i degustovaný čaj Rohiny - v této cenové kategorii bych byl ovšem skeptičtější, připlatil bych si 20kč a mám Castleton Moonlight, nebo extrémně vydařenou Jungpanu. Celkový závěr zní vyšší střední třída - osobní hodnocení - 7/10 bodů. Otázka zní, jestli čaj již dost neztratil, dovozce přišel s čajem relativně pozdě, téměř při začínajících SF. Každopádně hezký zážitek, moc dobré nálevy - i přes vyšší cenu mě tento čaj oslovil, po ochutnání vzorku jsem pořídil nějaký ten gram navíc :-)

Publikováno se svolením autora textu a fotografií z www.cajovnicka.ic.cz.


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo