Recenze čaje - Lung Ching Xi Hu Superior 2011

Dračí studna Západní Jezero

Long Jing Xi Hu

Dle tradic je druh čaje “Dračí studna” hodnocen čtyřmi kvalitami: zelená barva, vyvážená chuť, vůně a krásný tvar. Nálev má ochlazující účinek. Původní “Dračí studna” je jeden z nejlepších čajů Číny.

Suchý list plochý, delší, rovnoměrné velikosti, barva světlá, zelená, místy s nažloutlými puchýřky. Travnato-bylinná vůně s nasládlým mandlovým podtónem.

lung1.jpg
lung2.jpg

Příprava v testeru

3g/100ml/3min, 70°C, předehřev nádobí.

Zkusil jsem na začátek v práci testrovou příravu, abych viděl co v čaji doopravdy je, čekal jsem travnatější nálev, opak byl pravdou, zvýraznily se ořechové plné složky s bylinno-květinovou chutí ve stejné rovině, nálev jsem si velmi vychutnával, plný nálev zalévající celá ústa v komplexní požitek různých chutí bez sebemenší agresivnosti, to byl první znak kvalitního čaje. Dochuť extrémně dlouhá, cítil jsem krásné kaštanovo-květinové tóny desítky minut po vypití na patře i jazyku, vydatný harmonizující nálev.

Příprava na studeno

2g listu/0,3l sklenice, zalito studenou vodou, vychlazeno - při podávání přidán led.
Nepříliš výrazný vychlazený nálev, pouze lehké ořechovo-travnaté složky, ačkoliv listu bylo použito stejně jako u jiných zelených čajů, tento není pro tuto přípravu vhodný.

lung4.jpg

Jednonálevová příprava:

Gaiwan 150ml, 3g listu, 80°C, 5min louhování, předehřev nádobí - hebký, intenzivní nasládlý odér, silné ořechovo-bylinné tělo, výrazná vůně lískových čerstvých jader, lehoučká travnatost.

Barva nálevu: žlutavá s odstíny zelené.

Vůně nálevu: specificky bylinno-travnatá vůně, tón mandle.

Chuť: hlaďounký průběh chutí, extrémně sladké tělo, pronikavá bylinno-ořechová chuť s jemnou travnatostí v pozadí, zvýrazňování ořechových prvků, výrazná čerstvá ořechová jádra lískových ořechů a mandlí, svěží velmi chutný nálev, prostupuje celá ústa. V závěru chutě lehké bylinné tóny mladých kopřiv, nepatrně kořeněný závěr, nijak neruší behkost celku.

Dochuť: intenzivní chuť ořechových jader, plná lehounce nahořklá vedlejší složka kopřivy a lehce lékořice, velmi sladký celek, dlouhá výraznost ořechů po celých ústech. Nerušená dlouhá, velmi dlouhá dochuť, ořechové sladké lahodné tóny jader lze cítit desítky minut po vypití. Závěr čistě ořechový, osvěžující. Neagresivní průběh dochutě, plynulé prolínání tónů.

lung3.jpg

Vícenálevová příprava:

Gaiwan 90ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

1.nálev 75°C/25s – jiskrný žlutý světlý nálev. Omamný sladký nálev plný pestrých složek, komplexní chuťové prvky s množstvím přechodů, květovo-bylinné sladké plné tóny s kaštanovo-mandlovým pozadím, sladká jádra, převažuje hebká květinová chuť - lehce připomíná říznější osmanthus. Pestré ovocné složky v pozadí, meruňka, do celku krásně zapadá, zvýrazňuje se v závěru. Aftertaste velmi dlouhý, zpočátku květinovo-bylinný, později přecházející do tónů jader ořechů. Místy probleskne trávovo-ovocná složka, ovšem mírná. Dlouho po vypití je cítit květinová chuť velké výraznosti.

2.nálev 75°C/20s – žlutý nálev se zelenějším odstínem, nálev primárně květinový s opravdu nepatrnou hořkostí v pozadí - ořechová jádra. Tělo sladké, pomalé hutné přechody ze složky na složku, lehounké travnaté prvky v pozadí, závěr nepatrně ovocný s květovo-ořechovou primární komplexní chutí. Dozvuk ovocno-květinový, pomalý přechod na ořechové tóny sladkých mandlí a jader lískového ořechu - nahořklé pozadí. Neskutečně pestré a plné složky, místy problesknou citrusy, místy meruňka. Zajímavý hladký jemný nálev, fascinující výraznost, dlouhá předlouhá dochuť. V tomto nálevu je u květinové složky lehká kořeněnost, sladká, není svíravá, po vypití připomíná říznější Gue-Hua.

3.nálev 75°C/30s – opět mírně zelenější nálev, plný nálev květinového charakteru, travnatější pozadí, závěr s výraznými kaštanovými a lískovými tóny. Výrazná neagresivní kořeněná chuť. Říznější charakter, stále sladké tělo a mírný nálev bez svíravosti. Jednodušší průběh s menším počtem tónů, úbytek pestrosti. Dochuť květinová s lehší kořeněnou složkou, než v chuti, závěr s výraznou ořechovo-jádrovou dochutí. Sladko-nahořklá koncovka, lahodný celek. chuť po vypití je dlouho cítit - květinovo-kaštanová chuť.

4.nálev 75°C/50s – totožný nálev jako v předchozím případě. Hebký průběh celkové chutě, nepatrný úbytek kořeněné složky.

5.nálev 75°C/150s – barva nálevu opět do žluta, květové tóny - zcela bez kořeněné složky, nálev nepůsobí již tak plným dojmem, jemný průběh, lehoučké tóny ořechů v závěru chutě, místy prokoukne meruňka, nálev je příjemnější, lehká květinovo-bylinná složka s kaštanovým podtónem, lehká travnato-květinová koncovka.

6.nálev 85°C/300s – jemný nálev světle žluté barvy, zvýšením teploty jsem docílil zvýraznění květinové složky a lehoučce kořeněné složky, neagresivní, poměrně prázdný celek, slabé tóny ořechových jader v závěru. Vcelku ordinérní poslední nálev, zkoušel jsem i 7 nálev s více horkou vodou, ale byla to jen sladká voda. Aftertaste krátký lehce květinový.

Vylouhovaný list - množství droboučkých tipsíků, nejsou velké ani jako šířka nehtu palce, místy vícelisté celky, převažují jednolisty, množství potrhaných větších listů. Měkké krásné jemné lístky, dobré k pojídání.

Závěr: Na můj vkus menší počet nálevů při vícenálevové přípravě, ovšem první 4 nálevy byly odzbrojující. Tester i jednonálev byl úchvatný, tento čaj mě velmi oslovil, čaj není náročný na přípravu, nehrozí přelouhování, hebký chutný nálev je za každé situace. Listem čaj není nijak oslnivý, ovšem vynahrazuje to plně chutí. Cena v poměru s chutí dle mého adekvátní, jen ta svěžest čerstvého čaje už není přítomna, čerstvý musel být excelentní. Z mé strany palec nahoru.

Publikováno se svolením autora textu a fotografií z www.cajovnicka.ic.cz.

 

Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo