Recenze čaje - Red Jade Oolong

Rudý nefrit - Hong Yu, eg. No.18

Vynikající pojítko pro čajomilce, kteří doposud popíjeli převážně zelené čaje. Díky “Red Jade” mohou objevit fantastický svět elegantních plně oxidovaných (černých) čajů.

Příprava čaje
Očistíme, zaléváme cca 85°C, první nálev cca 40 vteřin až jedna minuta. Od třetího nálevu můžeme zvyšovat teplotu a čas.

Suchý list značně tmavé barvy, oxidovanější kousek, rolované vcelku rovnoměrné listy do kuliček, ne zcela pevně, stonky vesměs nedovinuté = nerovnoměrné kuličky, místy menší velikost kuliček. Vůně suchého listu nevýrazná, spíše bylinná s ženšenovým podtónem.

red-jade1.jpg
red-jade2.jpg

Příprava v testeru

3g/100ml/3min, 70°C, předehřev nádobí.

Hutný poměrně dost tmavý nálev hnědé barvy, čirý nálev, vůně bylinná. Ženšenovo-chmelovitý základ, poměrně věrná chuť ženšenu(ženšen mletý kořen), lehounké kořeněné tóny v pozadí s květovými prvky - mále výrazné pod bylinnou hlavní složkou, plná chuť prostupující celá ústa. Na testerovou přípravu jsem čekal delší dozvuk, je sice relativně dlouhý, ale cca do 5 min po vypití.

Chuťové složky dochutě bylinné s mandlovým podtónem. Naprosto plynulý přechod mezi chutí a dochutí, hebký ničím nerušený jemný nálev.

red-jade3.jpg


Vícenálevová příprava:

Skleněná konvička 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - těžší lehce pražené květovo-bylinné tóny, lehounce je cítit chmel, pestrá květinová vůně, netypická, mezi pivoňkou a lípou.

1.nálev 90°C/25s – hnědo-oranžový nálev, rychle po zalití tmavne. Bylinný základ s ženšenovo-chmelovým základem, sladký charakter s lehkými květovými prvky v pozadí. Rychlý přechod na těžší dřevito-bylinno-ovocné tóny, dřevité tóny evokují místy až černý čaj, naopak chmelovito-ženšenové zvýrazňující se tóny svědčí o polozeleném. Zajímavý kontrast, hebký celek s jemnou uklidňující chutí. Dozvuk vcelku dlouhý, po vypité je cítit výrazněji květové prvky, složenina pivoňky a jiných květin v neagresivním podání. Doznívání ženšenu a chmelovitých prvků, sladkě tělo a velmi dlouhé a jemné odeznívání. Celkově příjemný nálev, kulatý celek, skvělé je nálev jen tak převalovat v ústech, je to jakoby se přeléval jemný nektar :-)

2.nálev 90°C/20s – listy se rychle rozvíjejí, barva nálevu spíše do zlatava, výraznější chmelová bylinná složka, která na naše chuťové buňky útočí od samého začátku, rychle se přidávají jemné dřevité složky, později květinové podstatně silnější tóny. Dřevito-květové prvky dost zakrývají ženšenovou chuť, která je nyní jen v pozadí. Sládnoucí nálev, závěr výraznější květinový s lehkou chmelovou základovou složkou a hutnějším základem, přidávají se i určité ovocné prvky, nepatrná broskev. Pestrý nálev komplexních chuťových prvků. Dozvuk dlouhý, opět se zde zvýrazňují spíše květové prvky, vedlejší tón ženšen a dřevité prvky, základová chmelovitost na stejné úrovni jako v chuti = plynulý přechod mezi chutí a dochutí, hebký celek. Závěr dochutě se vrací spíše k bylinným složkám, dlouho po vypití je cítit ženšen a chmel.

3.nálev 95°C/30s – nálev zlato-oranžové barvy, zvýšením teploty se objevily kořeněné tóny, říznější chrakter s dřevitou výraznější složkou v pozadí, chmelový základ, ženšenový náznak v pozadí. Později intenzivní květové prvky, pestřejší. Závěr chutě sladký s ovocno-květinovým dojezdem, zde už kořeněná složka zase slábne. Aftertaste plný, velmi dlouhý, sladká základová chuť, lehká kořeněná složka, chmelový základ spolu s dřevitými prvky (začínají být pomalu výraznější než chmelovité prvky), příjemné květové složky mezi bylinným celkem. Hutnější nálev, větší výraznost i pestrost, velmi dlouhé doznívání po vypití, dřevito-chmelové prvky s lehkou karamelovou složkou.

4.nálev 95°C/45s – totožný plný nálev, jako v předchozím případě. Předpokládal jsem, že se dřevité tóny zvýrazní nad chmelovou složku, což se nestalo, chmelová chuť stále tvoří základ. V závěru dochutě se objevila lehká nugátová složka.

5.nálev 95°C/90s – zlato-hnědý nálev, listy už téměř plně rozvinuté. Hutnější celek, výraznější dřevité prvky, chmelovitá složka na stejné úrovni, květinové prvky mírnější, nugátové - až čokoládové prvky v pozadí, lehké mandlové prvky. Fascinující změna, lehká kořeněná složka v pozadí, závěr chutě s lehounkou květinovou složkou. Dozvuk dlouhý, hutnější, těžších prvků, dřevité tóny s decentní kořeněnou složkou, bylinný základ s jakousi až povidlovitou těžší vedlejší složkou. Závěr karamelovo-nugátový po vypití lehké chmelovité tóny s doznívajícím karamelem. Intenzivní komplexní nálev, překvapivě je to zatím asi nejlepší nálev. Velmi chutné celky a množství chuťových přechodů.

6.nálev 95°C/160s – slabší výraznost některých prvků, chmelovitý základ, převládají spíše těžší prvky, výraznější dřevité tóny, lehounká kořeněná složka, mandlovo-nugátový závěr, květinovost velmi malé výraznosti, pouze v pozadí. Dozvuk dlouhý, těžší charakter, sladké tělo, dřevité prvky, pouze lehká chmelovitost, karamelové tóny v závěru. Méně náročný celek, úbytek pestrosti a přechodů.

7.nálev 95°C/250s – Výrazný pokles výraznosti a pestrosti, zůstala pouze chmelovitá chuť a karamelovo-ořechové prvky s dřevnatou složkou v pozadí. Aftertaste středně dlouhý, lehká karamelovo-chmelovitá složka, mírná dřevitost v pozadí. Mírný sladký nálev, stále dobře pitelný, příjemný.

8.nálev 100°C/300+s – Slabé chmelovito-dřevité tělo, sladký charakter, krátká chuť samotná, nepříliš zajímavý celek, jemný finální nálev. Dochuť krátká, bylinná, neurčitá se slabým karamelem.

Vylouhovaný list poměrně jednoduchý - silně převažují jednolisty velké velikosti, místy vícelisté velmi pěkné celky, častěji pak dvojlisty. Tmavý hnědo-červený list, pilovitý, vesměs nepotrhaný.

Závěr: Hedvábně jemný čaj, zvýšením teploty docílíme živějšího nálevu s kořeněnými prvky, záleží jakou máme chuť. Pestré nevšední chuťové celky s obdivuhodnou výdrží. Rozporuplný čaj, co se týče původu, názvu a zařazení - RED JADE jsem našel a doposud viděl pouze v nerolované formě, je to navíc černý čaj, ne oolong, tento je rolováním i chutí nakloněn polozelenému tmavšímu čaji. Dle mého názoru zmatečné, vzorek zaslán i kolegovi, který se přes taiwanské čaje vyzná lépe, než já.

Publikováno se svolením autora textu a fotografií z www.cajovnicka.ic.cz.


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo