Recenze čaje - Rui Gui Superior

Středně povzbuzující a proto vhodný na odpoledne nebo brzký večer. Vzácný a ceněný čaj, v ideálním případě mezi výrobou a prodejem rok zraje pro umocnění jeho vlastností. Osvěžuje mysl a pomáhá zažívání. Je však podstatně elegantnější než jasmínové čaje, které se k těmto účelům většinou volí. Příprava čaje Teplota vody 90°C s louhováním dle chuti do tří minut.

Sklizeň: podzim 2010

Suchý list tmavý, specifický pro tmavší oolong, podlouhé užší objemné listy, krásný vzhled. Vůně intenzivní, těžší květinová, omamaná vůně orchideje a růže, lehounký kořeněný podtón a decentní pražená složka v pozadí.

ruigui2.jpg
ruigui1.jpg

Jednonálevová příprava:

Gaiwan 150ml, 2g, 95°C – louhováno 5minut. Předehřev nádobí. Filtrovaná voda v Brita konvici.

Vůně těžší, pražená s květinovými primárními vonnými prvky, v pozadí nepatrná kořeněná složka evokující lehké citrusy.

Barva nálevu poměrně tmavá, spíše do hněda.

Chuť extrémně plná, prostupující celá ústa, výrazná orchidejová květinová chuť. Krátké vedlejší tóny citrusů, rychle se přesouvají do přezrálých ovocných složek. Zajímavá chuť v závěru, kde soubor pražené chutě s celkem evokuje hutnou hořkou čokoládu na vaření s lehounkou květinovou chutí.

Dochuť dlouhotrvající, hutná květinovo-kakaová chuť s decentní praženou složkou, lehounká kořeněná vedlejší složka, jemný hladký a přesto intenzivní průběh dochutě, ovocné přezrálé složky s výraznou květinovou chutí. Velice sladký charakter v závěru.

ruigui3.jpg
ruigui4.jpg

Vícenálevová příprava:

Gaiwan 90ml, 4g. Filtrovaná voda v Brita konvici. Předehřev nádobí – plná omamná květinová těžší vůně s tóny orchidejí. Nasládlé tělo, lehké citrusové tóny v pozadí s lehce kořeněnými složkami, tóny orchidejí dominují.

1.nálev 95°C/25s – květinová lehce kořeněná vůně. Barva žluto-zlatavá-spíše do oranžova. Chuť plná, hutný celek, květinové tóny orchidejí, decentní pražená složka pouze zpočátku chutě, citrusová složka obohacující celek v závěru. Krásný charakter tmavšího oolongu, typická pražená složka, vyvážený plný nálev, dlouhotrvající chuť. Fascinující je netypická kořeněná složka spjatá s praženou lehkou chutí, nasládlý charakter, dle informací na internetu se jedná o složku kůry skořicovníku (neplést si se skořicí). Dozvuk středně dlouhý, decentně pražený zpočátku dochutě, květinový s tóny orchidejí, lehké kořeněné tóny s citrusovými prvky v pozadí. Posloupné sládnutí, dlouho přetrvává chuť orchidejí na jazyku.

2.nálev 95°C/20s - nepatrně tmavší nálev, výraznější květinová složka, pražený tón je slabší, příjemná kořeněná složka v pozadí, dává nálevu život a zajímavý průběh, přechod na svěžejší citrusové tóny s květinovým doprovodem, příjemný osvěžující celek, vynikající je i zchladlý nálev. Závěr hutný ovocno-květinový, opravdu velice sladký celek. V závěru je cítit broskvová chuť s ostřejší kořeněnou složkou, ale nic neruší celkový vyvážený nálev, naopak tato složka oživuje nálev. Dochuť pestrá, dlouhotrvající, květinový start s citrusovými podtóny, extrémně sladký závěr, ovocná přezrálá chuť v závěru s výraznou orchidejovou chutí.

3.nálev 95°C/40s - žlutavý jiskrný nálev, již pouze nepatrná pražená složka, květinová chuť mírnější, není tak omamná, příjemná chuť na stejné vlně s ostatními prvky, kořeněná složka pouze specifická – kůra skořicovníku, rychlý přechod na ovocné prvky, pouze nepatrná chuť citrusů v pozadí, převažuje broskvová sladká chuť, v závěru přezrálé velice sladké složky. Aftertaste mírně kratší, stále však dlouhý, celkově jiný charakter, není zde již tolik kořeněných živých prvků, ovocné prvky však působí osvěžujícím a lahodným dojmem, sladký charakter, decentní tóny orchidejí a plná broskvová chuť , téměř medová složka v závěru.

4.nálev 100°C/110s - opět hutný nálev, zvýšení teploty obnovilo lehkou praženou chuť a lehké kořeněné tóny citrusů, opětovné zvýraznění orchidejových chutí, příjemná chuť broskve – šťavnatá kořeněná chuť broskve! Aftertaste stále dlouhý, hutnější celek, než v minulém nálevu, lehká kořeněná složka, příjemná svěží ovocná chuť s primární květinovou složkou, méně sladký celkový charakter, závěr ovocno-medovým nádechem.

5.nálev 100°C/200s - květinový orchidejový nálev, stále dost plné složky, fascinující výdrž, tento nálev je světlý, žlutavý, bez kořeněných, či pražených prvků, pouze specifická kořeněná složka kůry skořicovníku a hebká květinová chuť orchidejí. Sladký charakter, hladký průběh chutě, závěr do ovocna, neurčitá spíše broskvová složka. Dozvuk středně dlouhý, květinový s ovocným závěrem.

6.nálev 100°C/350s - lehký květinový nálev, nádech ovoce v závěru chutě, nálev není již tak plný, ale stále výborný na finální nálev. Dozvuk krátký, květinový, nepříliš výrazný.

Delší doby louhování nemají zásadní vliv na vyváženost nálevů.

Vylouhovaný list červeno-hnědé tmavší barvy, převažují podlouhlé jednolisty, místy vícelisté celky, krásný vzhled, vyšší třída je na listu znát.

Závěr: Rozhodně doporučuji, dobrý poměr cena/výkon, intenzivní chuťové prvky, uvolňující účinek.

Publikováno se svolením autora textu a fotografií z www.cajovnicka.ic.cz.


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo