Recenze čaje - Sheng Tang Yin Si

Čaj čínský zelený Sheng Tang Yin Si 2012

"Stříbrné jehličky" je drátkovitý tipsový čaj, zpracováním připomíná Mao Jian. Jedná se o speciálně šlechtěný velkolistý čajovník pro yunnanské podmínky, původně pocházející z oblasti Nannuoshan (Menghai area, Yunnan) Ve vůni suchého listu lehce uzený. Čaj se skládá z tipsů a lístků v poměru přibližně 50/50. V nálevu je sladší, plný, ovocný.

Sklizeň: 5. dubna 2012, Simao

Suchý list úzký a dlouhý, lehce kroucený, krásný vzhled, velké množství tipsů. Barva světlejší, zelená se stříbřitými tipsy. Vůně svěží, ovocná s nepatrnými travnatými prvky.

tang1.jpg
tang2.jpg

Jednonálevová příprava:

Gaiwan 150ml, 3g listu, 80°C, 5min louhování, předehřev nádobí - těžší ovocná vůně s kořeněným podtónem a nepatrným kouřovým pozadím.

Barva nálevu: žlutavá s odstíny zelené.

Vůně nálevu: plná ovocná, sladkého základu.

Chuť: plná ovocná s výrazným travnatým podtónem, hořko-sladký charakter, čistá hutná chuť broskve a zralé meruňky. Vedlejší travnatá chuť výrazná pouze zpočátku chutě, později tvoří příjemný hrubší podtón. Závěr sladký, pouze lehce nahořklý s mocnými svěžími tóny ovoce - broskev. Oproti Mao Jian výraznější celek, agresivnější travnaté složky, povzbudivější nálev.

Dochuť: zpočátku výraznější travnatá složka, později jen v dochuti, ovocné broskvové složky s dlouhou dobou doznívání, závěr přezrálé broskve, velice sladká koncovka. Vcelku ordinérní celek, ale plné složky a svěží ovocný charakter s povzbudivou travnatostí.

tang3.jpg

Vícenálevová příprava:

Gaiwan 90ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

1.nálev 80°C/25s – světlý žlutý nálev ovocné vůně, čirý nálev, bez kalu či jiných drobných kousků. Travnato-ovocný základ, citrusový výrazný podtón s travnatými prvky. Plné citronové a nezralé meruňkové tóny, start lehce svíravý, travnatý základ - postupné odeznívání - závěr citrusovo-meruňkový. Hořko-sladké tělo. Vyvážený celek, místy probleskne lesní ovoce - ostružina, malina. Dochuť dlouhá, sladká s decentní nahořklostí, travnato-citrusový start, později přechod na meruňkové a malinové prvky, závěr velmi sladký, meruňkový s náznakem trvanatých prvků. Zajímavé lehké občasné tóny lesního ovoce.

2.nálev 75°C/20s – usazenější nálev, žluté barvy.Travnatý start, rychlý přechod na ovocné prvky, citrusové složky více zasazené do celku, meruňkové tóny s náznakem lesního ovoce, hrubší celek, povzbudivý efekt. Závěr chutě ovocný meruňkový s travnatým podtónem. Aftertaste hladkého průběhu, travnato-ovocné složky, hrubší štiplavý celek, lehce dráždí krk. Ovocné svěží prvky se znatelnou travnatostí, postupné sládnutí, závěr citrusovo-travnatý.

3.nálev 75°C/30s – žlutý čirý nálev, travnatý a lehce nahořklý start, ovocné "zralejší" prvky, meruňka, lehounce citrusy a ostružiny. Vyvážený - stále hrubší - nálev, ale podstatně příjemnější, než v minulých nálevech. Vynikající jsou zchladlé nálevy! Závěr sladký meruňkový s náznakem travnatosti. Dozvuk dlouhý - start decentně nahořklý a travnatý, celkově sladší charakter, lehká malina s meruňkou, v závěru nepatrné citrusové prvky v pozadí s výraznou meruňkovou chutí.

4.nálev 75°C/50s – start opět hrubší, svíravějšího charakteru, rychlý přechod na travnaté prvky - ve stejné úrovni, jako ovocné sladké tóny meruňky. Závěr sladký, jednoduššího charakteru, meruňka/broskev s travnatým pozadím. Dozvuk hladší, travnatost v pozadí - primární meruňkové tóny s broskvovým nádechem. Doba doznívání stále dost dlouhá, méně pestré ovocné složky.

5.nálev 75°C/150s – start není již tak svíravý, přesto výrazněji nahořklý začátek zůstal. Jednoduchý ovocný základ - méně výrazná travnatá vedlejší složka. Ordinérní méně pestrý celek, již ani tak svěží čerstvý nádech, zůstala jen klasická chuť zeleného čaje, ničím nevyčnívá. Aftertaste středně dlouhý, primárně ovocný - zralá meruňka, lehký vedlejší tón travnatého nádechu. Závěr broskvový, lehký, sladkého základu.

6.nálev 85°C/300s – slabý nálev, lehoučká travnatost, ovocné sladké prvky - neurčité. V závěru lehce znatelná broskev. Dochuť krátká, travnatá s ovocnou sladkou neurčitou chutí.

tang4.jpg

Příprava na studeno

2g listu/0,3l, nadávkováno do skleniček, zalito studenou vodou, vychlazeno - při podávání přidán led.
Neagresivní celek, ovocná plná chuť s nepatrnou travnatostí, ne tak pestrý celek, jako při macerování Mao Jian, ale co do výraznosti, tento čaj vede. Osvěžující celek, dlouhá ovocná svěží dochuť.

tang5.jpg

Vylouhovaný list - na pohled hezčí, než Mao Jian - velké celé jednolisty a mnoho tipsů. Minimum vícelistých celků.

Závěr: Čaj celkově hrubšího charakteru, výraznější travnaté složky, pestrost a výraznost ovocných složek nedosahuje kvalit minule degustovaného Mao Jian. Při vícenálevu se objevovaly agresivní svíravé celky s travnatostí, ideální příprava pro mě byla na studeno, nebo jednonálev a malým množstvím čaje. Vzhledově nevypadá špatně, ale pokud bych měl volit mezi Mao Jian a Yin Si, rozhodně bych sáhl k minule degustovanému čaji.

Publikováno se svolením autora textu a fotografií z www.cajovnicka.ic.cz.


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo