Recenze čaje - Tie Guan Yin Ji Pin A Grade

Výběrová sorta velice kvalitního čaje Tie Guan Yin Ji Pin A Grade. Jemný, plný, aromatický a příjemně povzbuzující čaj pro speciální příležitost.

Sklizeň: podzim 2011

Suchý list rolovaný do kuliček, svěží barva - kontrast světle zelené a tmavé na každém smotaném celku, svěží barva i vůně. Na pohled úhledný tříděný list. Vůně typická svěží, květinová, intenzivní jemná vůněm sladký základ.

2011falltieguanyin1.jpg
2011falltieguanyin2.jpg

Jednonálevová příprava:

Yixing konvička 250ml, 4g listu, 95°C – louhováno 8minut. Předehřev nádobí. Filtrovaná voda v Brita konvici.

Vůně hebká, jednoduchá, specifická květinová, lilie a nektar orchidejí.

Barva nálevu velice světlá, žluto-zelená.

Chuť jemná, bez rušivých prvků, květinový plný základ - nektar orchidejí, zcela mizivá kořeněná složka v pozadí, sladký charakter nálevu. Přechod na bylinno - jasmínové prvky - zřetelné tóny jasmínu v závěru - jedná se o Pustoryl Věncový - tedy nepravý jasmín (už jsem viděl, že vietnamci ho sušili a míchali se zeleným čajem :-)). Sladká bylinná koncovka, harmonizující, naprosto nerušený nálev, na můj vkus příliš jemný, bez živějších složek, chybí o výraznější kořeněná složka.

Dochuť delší, velice jemná, jednoduchá, méně pestré prvky, jako při prvních nálevech vícenálevovou přípravou. Květinový jednoduchý základový prvek, bylinná + jasmínová koncovka. Harmonizující ničím nevyčnívající dochuť.

2011falltieguanyin3.jpg

Vícenálevová příprava (Yixing konvička):

Yixing konvička 250ml, 8g listu. Předehřev nádobí. 1.nálev 90°C/40s – plná květinová složka, krásný průběh chutí, výraznější kořeněná vedlejší složka, než při jiných přípravách, výrazné tóny lilií a v závěru nektarové složky orchidejí. Stále monotónní nálev, ale pestřejší, výraznější, chuťové složky se rozlijí po celých ústech, konečně se charakter začíná přiližovat mé notě, kterou mám rád. Velice sladký nálev, postupně s nálevem se sladkost zvýrazňuje (jak ubývá na výraznosti kořeněná složka). Dozvuk plný, intenzivní, dlouhý, květinové mocné tóny s jasmínovou koncovkou - ordinérnější charakter, říznější chuť.

2.nálev 90°C/30s - kořeněné složky jsou slabší, tvoří nenucený podtón, již tak nezdobí nálev, celek není tak živý, nálev se opět směruje k jemnému hedbvábnému charakteru, zůstávají plné výrazné květinové tóny s nekarovou koncovkou. Dozvuk taktéž méně živý, jemný celek, monotónní průběh, dlouhé doznívání. Harmonický celek, jasmínová + bylinná koncovka.

3.nálev 90°C/60s - uhlazený květinový neměnný nálev, květinové složky nejsou tak plné, jemný průběh, sládnoucí nálev. Dozvuk stále dlouhý, jemný nenuceného průběhu, neměnná chuŤová složka s jasmínovým závěrem a bylinnou koncovkou v samém závěru.

4.nálev 100°C/200s - mírnější nálev, nutné se opravdu soustředit na jednotlivé tóny, zjemnění přineslo rychlý přechod z květinových složek na nektarové tóny. Aftertaste středně dlouhý, ordinérní s krátkou květinovou složkou a delším jasmínovým (pustoryl) závěrem.

5.nálev 100°C/300s - chuť plná jednoduchá květinová, jemný charakter, zěver jasmínový s bylinnou koncvkou. Dochuť krátká nektarová s bylinným závěrem.

Vícenálevová příprava (skleněná konvička):

Skleněná konvička 90ml, 5g listu. Filtrovaná voda v Brita konvici. Předehřev nádobí – intenzivní plná květinová vůně, hedvábně jemná, čistá, nerušená jinými složkami. 1.nálev 100°C/25s – světlý, zeleno-žlutý nálev, bylinno-květinové vonné složky. Listy se velmi rychle rozvíjí, krásný vzhled. Velice sladký charakter nálevu, Bylinno-květinový jemný start,, květinová chuť postupně sílí, v pozadí zcela nepatrná kořeněná složka, v závěru jemné slabé tóny nektaru. Dochuť středně dlouhá, květinového monotónního charakteru, jednotvárný ale extrémně jemný čistý tón. Sladký celek, v závěru nektarové složky. Jemný vyvážený nálev, nikterak plné omamné složky, ale pro chvíle uvolnění a soustředění je to vhodná varianta.

2.nálev 90°C/20s - nepatrně tmavší, stále však světlý zelinkavý nálev. Vůně nálevu pestřejší, předčí samotnou výraznost nálevu, ve vůni jsou cítit i výrazné kořeněné složky a samozřejmě omamná květinová složka. Plný nálev, květinový jemný start, jednotvárná květinová absolutně vyvážená složka, kořeněná složka v pozadí opět zcela nepatrná, nikterak neovlivní celkově hebký nálev. Později slabá bylinná složka v pozadí, sládnoucí celek, zjemňování květinové složky na tóny nektaru v závěru chutě. Výraznější nálev, ale stále jsem čekal nějaké rozvinutější chutě - tento jemný charakter k tomuto konkrétnímu čaji prostě patří. Zajímavé neagresivní tóny lilií a nektaru orchidejí. Dozvuk dlouhý, velice jemný, sladkého základu. Hladká květinová chuť bez rušivých prvků s přechodem na nektar orchidejí.

3.nálev 90°C/35s - opět nepatrně tmavší nálev - zeleno-žlutavý. Svěží jemná chuť květin, kořeněná složka již není přítomna, převládá stále monotónní tón květin, hedvábně jemné tóny nektaru, lehká bylinná složka s doprovodem květin v závěru. Aftertaste dlouhý, květinový s přechodem na tóny nektaru s bylinným závěrem. V chuti lze nyní rozeznat i květy jasmínu - neagresivní chuťové tóny v závěru chutě - velice ordinérní.

4.nálev 95°C/50s - nepatrné zvýraznění květinové složky, delší doba chutě, závěr "českého" jasmínu + bylinné složky. Jednoduchý průběh, stále extrémně jemný hedvábný nálev, pokud mát v ústech sebemenší pachuť, nelze si celkovou jemnost dostatečně vychutnat. Dochuť dlouhá, stejného průběhu jako v minulých nálevech, nepatrně delší doba doznívání, závěr nektarový s jemným jasmínem.

5.nálev 95°C/110s -

6.nálev 95°C/190s - 5,6,7 nálev - listy jsou již rozvité po celé konvičce. Jednotvárný jemný slabší nálev, kořeněná složka v pozadí již není přítomná, konstantní nálevy, lehounké tóny lilií a orchidejí - nektarově jemné. Závěr provází více či méně výrazný jasmín, obyčejná nezajímavá složka, nijak nevadí vyváženému celku. Dozvuk v těchto nálevech konstantní, jednotvárný, stejné doby doznívání i přechodů, květinová prostá chuť, bylinná složka s jasmínovými tóny v závěru.

7.nálev 95°C/250s -

8.nálev 100°C/300+s - velmi slabý nálev s květinovým jednoduchým sladkým základem, dozvuk minimální.

Po přípravě jsem tu spoustu krásného vylouhovaného listí dal macerovat přes noc - výsledkem byla bezduchá voda. Na základě této zkušenosti jsem otestoval i macerování - 3g/0,5l - louhování přes noc - uspokojivý osvěžující nálev, příliš jemný, poměrně prázdný, ale osvěžující.

Vylouhovaný list zelené barvy s potrhanými okraji, převažují takřka jen jednolisty, převážně stejné větší velikosti, místy drobnější lístky. Na pohled obyčejná sorta. List po vylouhování stále voní květinovou vůní.

2011falltieguanyin4.jpg

Závěr: Tento čaj je velice jemný, při správně zvolené přípravě (Yixing 5 nálevů) dokáže dát plné květinové nálevy. Harmonizující celek, delší louhování nemá negativní vliv na celek, pouze udělá nálev plnějším. Chladnější voda dělá nálevy extra jemné, při třetím a více musíme zalévat teplejší vodou, jinak jsou nálevy prázdné. Za sebe musím napsat, že to není šálek mého čaje, na mě je příliš jemný, v závěru jednotvárný, tóny jasmínu které jsou cítit v závěru chutě jsou velice ordinérní.

Publikováno se svolením autora textu a fotografií z www.cajovnicka.ic.cz.


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo