Čaj v kuchyni I.

caj-v-kuchyni.pngSpousta lidí si nedovede představit použití čaje v různých jídlech. Lidé je přitom považují za úžasnou přísadu, protože dodává pikantnost marinádám, salátovým zálivkám nebo omáčkám. Zelené čaje můžeme dále použít také jako ozdobu různých jídel, a to ve formě sušených nebo spařených lístků. Krásně může vypadat například čaj Gunpowder v salátové zálivce nebo poprašek čaje Gyokuro na salátu.

Je zřejmé, že čajový nálev do kuchyně se bude připravovat jinak, než klasické čaje. Zde je můj typ: Volné čajové lístky louhujeme studenou pramenitou vodou po dobu 20 - 30 minut. Díky tomu nebude čaj příliš hořký. Obvyklé dávkování je 1 - 1,5 vrchovaté lžičky (7,5 ml) zeleného čaje na 250 ml vody. Dobu louhování a dávkování přizpůsobíme vlastní chuti.

Čaje vlastně můžeme přirovnat k vínu. Sklepmistr nám také k různým jídlům nabídne různé druhy vín, protože každý druh vína se hodí k jídlu jiné chuti. No a stejné je to i s čaji. Celkově zelené čaje ochlazují, osvěžují a neutralizují různé chuti, takž se báječně hodí ke kořeněným jídlům. Čínské zelené čaje bývají sladší než jemné čaje japonské. Indické bývají silnější, mohou se pít k silně kořeněným jídlům, aniž by jejich chuť zanikla. Nejjemnější druhy se však k ostrým jídlům nehodí.

 

Který a k čemu?

  • Long Jing - výborně se hodí ke všem jídlům z mořských živočichů, lze jím také zdobit a dochucovat saláty, hodí se ke všem čínským jídlům
  • Japonské zelené čaje - hodí se k typickým japonským jídlům, k ovoci, salátům, japonským specialitám
  • Gyokuro - hodí se k čerstvému ovoci nebo pečivu
  • Spiderleg, Sencha - vynikající k hlavním chodům, hovězímu guláši
  • Indické čaje - Makaibari Green, Risheehat, Oothu - skvěle se hodí k indickým a jiným pikantním jídlům
  • Taiping Huang - vynikající k zákuskům (má květinovou vůni)

 

lososova-polevka_1.pngLOSOSOVÁ POLÉVKA "SENCHA" S ŘEŘICHOU

V tomto receptu se používá japonská řasa NORI a štiplavý japonský zelený práškový křen WASABI (lze nahradit jakoukoliv jinou mořskou řasou a obyčejným strouhaným bílým křenem).

  • 2 1/2 vrchovaté lžičky lístků čaje SENCHA (lze použít i jiný zelený čaj - Hojicha, Bancha...)
  • 450 ml pramenité vody
  • 2 větší plátky lososa (cca 2 cm tlusté)
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • bílý pepř podle chuti
  • 4 šálky vychlazené rýže připravené v páře
  • 1/2 šálku nesekané řeřichy
  • 1/2 lžičky křenu WASABI
  • 1 opražený list moř. řasy NORI, nakrájený na tenké proužky

Zalijeme čaj Sencha horkou vodou (75°C) a necháme louhovat asi 2 minuty. Pak jej ihned přecedíme a dáme stranou. Jemně pokropíme plátky lososa olivovým olejem a po obou stranách poprášíme špetkou bílého pepře. Grilujeme nebo opékáme plátky asi 4 minut na obou stranách, podle velikost. Hotové kousky ryby by měly být měkké a kousky masa by se měly od sebe snadno oddělovat. Opatrně odstraníme kůži a kosti a vidličkou maso roztrháme na kousky.  Do 4 hlubších misek naložíme po kopečku rýže a navrch naaranžujeme kousky ryby, posypeme vše jemně řeřichou. Do misek nalijeme čaj Sencha a to tolik, aby byla rýže téměř ponořená. V menší misce rozmícháme práškový
křen wasabi s trochou stejného čaje. Ozdobíme misky s jídlem mořskou řasou
a kopečky kořenové pasty, ihned podáváme.

 

krevetovy-salat.pngKREVETOVÝ SALÁT "JADE OOLONG"

  • 2 polévkové lžíce zeleného čaje "Jade Oolond, Pouchong..."
  • 1 šálek pramenité vody
  • 10 větších krevet
  • 1 hlávkový salát nebo jiná jarní zelenina
  • 1 lžička citronové kůry na ozdobení
  • 1 polévková lžíce sekané pažitky na ozdobení

Zalijeme čajové lístky pramenitou vodou a necháme je 20 minut louhovat. Nalijeme čaj do menšího kastrolu a uvedeme k varu, do čaje vložíme krevety a vaříme 3 - 5 minut do růžova. Necháme je okapat. Opláchneme zeleninu a necháme ji okapat, naaranžujeme ji na talíř. Nasypeme na ni krevety a hotový salát ozdobíme citronovou kůrou
a sekanou pažitkou. Můžeme je pokapat citronem, podáváme s bílou rýží.

 

cajova-ryze.pngČAJOVÁ RÝŽE

  • 350 g rýže
  • 1 cibule
  • 1 ks hřebíčku
  • 50 g oleje
  • sůl a světlý černý čaj

Rýži přebereme, dobře opereme v tekoucí vodě, spaříme vroucí vodou, dáme okapat a vložíme do kastrolu s rozpáleným olejem. Za stálého míchání lehce opražíme a zalijeme horkým světlým černým čajem v poměru na 1 díl rýže 1,5 dílu čaje. Osolíme, vložíme cibuli, do níž zapíchneme hřebíček. Promícháme. Zakryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme, až se čaj z povrchu odpaří. Vložíme do vyhřáté trouby a v horku necháme
30 minut dojít.


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo