Čajové koktejly


tea-coctail.jpgČajový koktejl plynule navazuje na odpolední čaj a můžeme jej směle nabídnout i v podvečer. Jedná se o chladný nápoj na bázi čaje – k tomu se dá využít celá škála čajů, i když nejběžnější čajové koktejly vychází při přípravě z černých čajů, zelených čajů a čaje rooibos. Podle chuti volíme od lehce ovocných až po vyloženě pikantní koktejly vhodné k večernímu popíjení. Jejich vývoj se dá lehce odhadnout jako dochucování čaje různými alkoholovými nápady. I když jsou vlastní kreace nepochybně nezastupitelné, je na místě doporučit několik osvědčených receptur – případně inspirativně obohatit již vaše stávající.


Bourbonský koktejl s mátou a pomerančem

1 litr vody
30g černého čaje
50ml sirupu z agáve (v případě potřeby lze nahradit medem)
100ml bourbonu
1 pomeranč (nakrájený na plátky)
snítky čerstvé máty
led

  1. Připravte si dobrý černý čaj. Po vylouhování sceďte a dejte džbán do lednice vychladnout.
  2. Smíchejte sirup z agáve (případně můžete nahradit medem), bourbon, snítky máty a pomerančové plátky. Důkladně promíchejte a lehce potlučte, aby pomeranč a máta pustila své aroma a šťávu.
  3. Ochuťte čaj sladkou aromatickou směsí.
  4. Sklenice naplňte ledem a přelijte přes ně ochucený čaj.


Čaj na terasu

Příprava tohoto nápoje vychází z vašeho oblíbeného ledového čaje. Jeho chuť podpoříte přidáním hlavní ingredience – například broskví a přiměřeného množství ginu.


Melounový čajový koktejl

300ml čerstvé šťávy z vodního melounu (zapotřebí asi polovina vodního melounu)
300ml lehkého suchého bílého vína (nejlépe s ovocným nádechem)
zelený čaj sencha

  1. Nejdříve si připravte zelený čaj, podle klasického návodu a dodržení pravidel, která zaručí výslednou chuť. Nechte vychladnout.
  2. Odšťavte meloun a získanou šťávu smíchejte s vínem.
  3. Připravený a zchlazený zelený čaj promícháme s chuťovou přísadou šťávy a vína.


Jasmínový čajový koktejl

50ml medu
50ml horké vody
500ml jasmínového čaje
75ml ginu
75ml limoncella
75ml čerstvé citronové šťávy
50ml čerstvé grepové šťávy
100ml vychlazené sodovky
led

  1. Připravte si půl litru čerstvého jasmínového čaje a nechte ho vychladit.
  2. Rozmíchejte med v horké vodě a nechte vychladit.
  3. Smíchejte medovou vodu, jasmínový čaj, gin, lemoncello, citronovou a grepovou šťávu s vychlazenou sodovkou.
  4. Sklenice naplňte ledem a přilijte koktejlový nápoj, ozdobte plátky citronu.


Jižní Afrika

6 ostružin
50ml vodky
100ml vermouthu
150ml čerstvého čaje rooibos
led

  1. Připravíme čerstvý rooibos a necháme vychladit.
  2. Rozmačkáme 5 ostružin a dáme do šejkru vodku, vermouth, rooibos a led – protřepeme.
  3. Do sklenice vlijeme koktejl a ozdobíme zbývající ostružinou.


Broskvový koktejl

2 čajové lžičky dobrého zeleného čaje
1 čajová lžička moučkového cukru
1 citron
3 čajové lžičky horké vody
led
půlka čerstvé broskve
150ml vodky
3 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy

  1. Připravte si design sklenic: nadrobno nasekejte čajovou lžičku vámi zvoleného zeleného čaje a smíchejte ho s moučkovým cukrem. Rozkrojte citron a zvlhčete okraj sklenice, kterou olepíte suchou čajovou směsí. Vykouzlíte tím působivý lem.
  2. Z druhé lžičky zeleného čaje připravte čaj. Ještě horký čaj vlijte do pracovní sklenice určené ke smíchání koktejlu. Do čaje vhoďte kostky ledu, čímž čaj jemným způsobem zchladíte.
  3. Nakrájejte broskev na malé kousky a následně z ní zhotovte dřeň. Vlijte do šejkru spolu s vodkou zchlazený zelený čaj, citronovou šťávu a protřepte.
  4. Vlijte do připravených sklenic a podávejte.


Hruškový Honeybush

1 porce čaje Honeybush

30ml bourbonu

120ml čerstvé hruškové šťávy

  1. Nasypte čaj Honeybush do whisky a nechte alespoň půl hodiny vylouhovat.
  2. všechny ingredience vlijte do šejkru a přidejte led.
  3. Protřepte a slijte do sklenice.


Zelený chladič

60ml vodky
120ml čerstvého zeleného čaje
1 čajová lžička medu
1 šťáva z limetky
stonky máty

  1. Připravte si čerstvý zelený čaj a zchlaďte ho přidáním kostek ledu.
  2. Důkladně promíchejte všechny ingredience.
  3. Naplňte sklenici ledem a stonky máty a dolijte připravený nápoj.


Kantalupské Daiquiri

50ml čaje Puerh
50ml vodky
meloun kantalup
30ml kokosového mléka
šťáva z citronu

  1. Meloun kantalup nakrájejte na kostky a dejte důkladně vychladit do lednice.
  2. Připravte si čaj Puerh a nechte vychladnout.
  3. Smíchejte všechny tekuté ingredience.
  4. Do široké sklenice dejte kostky melounu a přelijte přes ně připravený nápoj.

Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo