Ledový čaj

ice4.jpgLedový čaj je druh studeného čaje, obvykle podávaný ve sklenici s ledem. Může být oslazený či jinak ochucený, buď různými druhy sirupů nebo ovocem (oblíbenou kombinací je citron, broskev, malina, limetka, mučenka, jahody či třešně). Ledový čaj je skutečně čajovým nápojem, protože se připravuje z lístků čajovníku Camellia sinensis a to delší macerací za nižších teplot (specialitou je tzv. sun tea, který připravíte tak, že zalijete čajové lístky teplou vodou a necháte je louhovat na přímém slunci – zastánci této varianty si pochvalují jemnou chuť).

Zatímco v Evropě se ledový čaj většinou připravuje z černých nebo zelených čajů, které se následně dochucují, v Latinské Americe se ledovým čajem rozumí čaj maté, který nechávají přes noc louhovat v lednici. V tomto případě se nejedná přísně vzato o čaj – nápoj se připravuje z lístků cesmíny paraguayské. Je známý svými výrazně povzbuzujícími účinky. V 17. století jeho zkultivovanou verzi importovali do Evropy jezuité. A zatímco Anglie vsadila na čaje čínské a indické, Španělsko se snažilo narušit její monopolní postavení právě konkurencí v podobě čaje maté, známého jako „čaj jezuitů“. A i když to není „čaj“, je i dnes velmi oblíbený, jak pro své nutriční hodnoty a povzbudivé účinky, tak příznivou cenou. Jeho ledová varianta se podává silně vychlazená, dochucená citronovou šťávou.

V Číně preferují pít ledový čaj připravovaný ze zelených čajů nebo oolongů. Recept je velmi jednoduchý: do velmi silného horkého čaje nasypou dostatečnou dávku ledu. Velmi populární jsou pro tyto účely jasmínové čaje.  Naproti tomu v Hong-Kongu, díky jeho politickému vývoji ve 20. století, se po vzoru evropské tradice pije ledový čaj z černých čajů. Čajové lístky se spaří horkou vodou a nechají se krátce louhovat, mezitím se sklenice zaplní ledem, zastříkne se sirupem a naplní se scezeným horkým čajem – výsledný nápoj se dochutí citronovou šťávou. Samostatnou kapitolou je potom slavný hong-kongský čaj. Jedná se o variantu černého čaje podávaného s mlékem. V Hong-kongu si získala velkou oblibu oslazená obměna se sušeným mlékem. A stejně jako na britských ostrovech i v Hong-Kongu se vedou dlouhé debaty o tom, zda se do šálku má nasypat nejdřív mléko a to zalít čajem, nebo je naopak chutnější dosypat mléko až do čaje … už z podstaty této debaty vysvítají pevné argumentační mantinely obou táborů.

Na Tchajwanu se ledový čaj pije ve variantě perlivého mléčného čaje, tzv. bubble tea. Připravuje se smícháním kondenzovaného mléka s čajem (a to černým nebo zeleným), sirupem a cukrem. Podává se studený, většinou i s ledem, často s ovocem – nejoblíbenější varianta perličkového čaje je ochucená o kuličky z tapioku, která se pije tlustým brčkem. Tento perlivý čaj prodávaný na ulicích stojí v přímé opozici k tradiční tchajwanské čajové kultuře kladoucí důraz na přírodní aroma zelených čajů a pečlivostí s jakou přistupují k čajovým obřadům.

Thajský ledový čaj se připravuje ze silného cejlonského čaje (nebo obyčejného černého čaje a žlutého potravinářského barviva) a celé škály chuťových přísad (od vody z pomerančových květů, badyánu, přes drcená semena tamarindu …), nesmí však chybět cukr a kondenzované mléko – ať klasické polotučné nebo kokosové. Takto připravený nápoj se nalévá na led připravený ve vysoké sklenici.
 

Osvědčené recepty na ledový čaj

ice1.jpg

Do džbánku nasypeme čaj podle chuti a navršíme na něj kostky ledu, přidáme kolečka citronu a zalijeme studenou vodou. Necháme půl hodinky louhovat a v případě chuti, dosladíme cukrem.

Do čajové konvice nasypeme čajové lístky, zalijeme horkou vodou a připravíme si silnější čaj. Scedíme, osladíme podle chuti a přidáme vymačkanou citronovou šťávu. Vychlazený čaj přelijeme do lahve a dáme pořádně vychladit do mrazáku.

Překvapivý výsledek dostaneme, když do šejkru nasypeme led, zalijeme oblíbeným panákem a dolijeme silným čajem. Protřepat, nemíchat.

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo