Čajové směsi

cajove-smesi.jpgJedná se o směs několika čajů s cílem vytvořit vyváženou chuť a vůni s různými charaktery. Z výsledné kombinace vzniká nový čaj osobitého ražení. Nejedná se pouze o přidání některé vhodné ingredience k černému čaji, i když jsou tyto varianty asi nejznámější. Za čajovou směs je přísně vzato považován i Pu-erh, v případě, že se jedná o komprimaci čajových lístků z různých regionů.

Hlavní předností míchaných čajů je, že předchází chuťovým výkyvům čajového charakteru způsobeným sezonními vlivy. Pravidlem čajových směsí proto je, aby všechny várky měly stejnou chuť, vzhled i vůni. Když si pak oblíbíte jednu čajovou směs od jednoho výrobce, můžete se spolehnout na její stálost. Což je v mnoha případech skutečně rozhodující kritérium pro výběr čaje.

Čajové směsi využívají slabé stránky čajů a totiž jejich snadné přijímání aromat. To je samozřejmě problém při zpracování, přepravě a skladování prémiových čajů – výhodou však právě pro čajové směsi. V případě kvalitních směsí se jedná o jednoznačné obohacení základních druhů čaje. Bohužel se však tohoto principu může lehce zneužít a ochucením zakrýt buď nekvalitní, nebo přímo zničený čaj například chybným skladováním nebo prošlou dobou spotřeby.

Čajové směsi můžeme dělit podle několika kritérií. Nejen podle způsobů, jak získávají svoji příchuť, ale především podle hlavní složky čajové směsi. Pojďme se podívat na čajové směsi z černých čajů:

 

Snídaňový čaj

snidanovy-caj.jpgMezi nejznámější čajové směsi patří tzv. snídaňový čaj. Obecně vzato se jedná o směs různých černých čajů plné chuti, které se velmi dobře váží k mléku – typické přísadě anglické snídaně. Většinou se jedná o Assam, Darjeeling, Ceylon nebo Keemun. Podle toho se rozlišují druhy snídaňových čajů na anglické, irské a skotské. A pak už opravdu záleží jen na vaší chuti, který čaj si dáte k snídani.

 

 

 

 

Odpolední čaj

odpoledni-caj.jpgDalším vynálezem evropské čajové mocnosti se stala čajová směs, kterou známe jako odpolední čaj. Tradici odpoledního čaje zavedla Anna vévodkyně z Bedfordu, přítelkyně královny Viktorie. V 19. století se běžně podávala jen dvě jídla a to snídaně, kterou následovalo hlavní jídlo dne, ale to až kolem osmé hodiny večerní. Odpolední setkání nad šálkem čaje bylo vítanou záminkou k menšímu pohoštění, většinou kombinace sendvičů a sladkostí … Odpolední čaj je další typickou čajovou směsí černých čajů, obecně chuťově lehčích, než čajů snídaňových, s hlavním podílem Darjeelingu.

 

 

 

 

 

Ruský čaj

rusky-caj.jpgVelmi populární směs už od dob karavan, tj. pozemní přepravy čaje do Ruska. Odpůrcům tohoto čaje od počátku vadila jistá míra „zakouřenosti“ této směsi, kterou čaj získával dlouhou cestou. Dnes se tento žádoucí efekt získává přidáváním čaje Lapsang Souchong i když většinou je základem směsi Keemun nebo Diang Hong.

 

 

 

Čaj Kusmi

kusmi.jpgDalší slavnou ruskou čajovou směsí je čaj Kusmi, který svou pověst založil na luxusní kombinaci kvalitních čajů a extraktů, zabalených v ručně šitých sáčcích. Propojení nejvyšší kvality a jednoduchosti balení bylo v carském Rusku něco nebývalého a proto značka velmi rychle expandovala. Čajová směs Bouquet of Flowers se stala oblíbeným nápojem cara a mezi dodnes nejpopulárnější patří Čaj prince Vladimíra nebo kombinace St. Petersburg. Receptury jsou stejně tajné jako složení světově proslulých likérů a staré víc než 100let.

 

… v pokračování čajových směsí se podíváme na možnosti, které nabízí kombinace založené na hlavním podílu zelených čajů, čaje rooibos a dnes tolik populárních bylinných čajových směsí

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo