Soutěž čajů – jarní sklizeň roku 2013


oolong-polozene-caje.jpgV Severní Americe probíhá každoročně soutěž nejlepších čajových odrůd, která vyhodnocuje jarní (a následné podzimní) sklizně. Jedná se o nezávislou soutěž profesionálních ochutnavačů, kteří dokáží vyhodnotit nejvyšší kvalitu čajů a to jak po stránce chuťové tak vonných složek čajů. Omezením této soutěže je bohužel její geografický rozsah: hodnotí pouze čaje, které jsou komerčně dostupné na severoamerickém trhu. I za těchto specifických omezení přináší zajímavý přehled.

Examinátoři ochutnali na 200 čajů a to během dvou dní. Vyhodnocovali mimo jiné organoleptické vjemy jak suchých čajových lístků, tak spařeného čaje: chuť, barvu, aroma, pocit při pití a celkovou harmonii … každopádně stojí za zmínku, že škála obsahovala na sto hodnotících kritérií.

Výsledky jsou zpětnou vazbou distributorům čaje a vodítkem pro cenovou politiku na severoamerickém trhu. Je faktem že tato soutěž díky komplexnímu hodnocení nabízí exaktní řazení čajových druhů. Podstatnou nevýhodou je z toho vyplývající obecná generalizace, která vyloučí netypicky zpracované čaje a netradiční čajové „pochoutky“ které právem ocení každý čajomilec. Některé čaje zkrátka neodpovídají kategorii definic, které si soutěž stanovila pro posouzení hlavního proudu produkovaných čajů a z toho logicky vyplývá skutečně nesrovnatelné rozdíly v kvalitě.


Dobrou zprávou je, že se čajový průmysl skutečně rozrůstá s tím, jak roste obliba tohoto nápoje a proto se čím dál častěji objevují netradiční kombinace, které přináší zcela nové chuťové zážitky. Nejčastější inovace by se daly zařadit mezi ochucené čaje: jde o směsi bílých a zelených čajů. Tím vznikají unikátní variace s charakteristickou chutí a vůní. Dá se předpokládat, že se produkce čajových směsí bude i nadále rozrůstat a stane se svébytnou čajovou sférou. Z hlediska jejich posouzení a kategorizace kvality bude situace ještě obtížnější, než u klasických čajů. Technicky vzato jsou kategorie směsí vždy náročnější na zhodnocení, protože možnosti jejich komponentů jsou v podstatě nekonečné a velmi subjektivní.

Pro laika z výsledků soutěže vyplývá zlaté pravidlo a to kupovat čaj u ověřených prodejců, kteří umí čaje skladovat a věnují jim péči, kterou si čaje zaslouží. Dodržování správných skladovacích procesů se u prodejců ukazují jako extrémně důležité. Bohužel je možné koupit si u některých „překupníků“ zkažené čaje, které vám potom pokřiví názor na celou sekci čaje. Problematika skladování čajů je mnohdy podceňovaná, ale stává se skutečně významným prvkem na čajovém trhu a následně i u vás doma. Pro lepší pochopení této problematiky viz dále článek Jak správně uskladnit čaj?

Dalším důležitým pravidlem je sledovat datum spotřeby. Zvlášť v kategorii čerstvých čajů je lhůta, která uplynula mezi sklizní a vaším šálkem čaje podstatným ukazatelem, který může zcela posunout chuťový zážitek.


Výsledky soutěže jarní sklizně

  • v kategorii Cejlonských čajů zvítězil Supreme Ceylon ze Sri Lanky (100g za 15$),
  • mezi Darjeeling vyhrál indický Darjeeling Soom First Flush SFTGFOP1 (100g za 45$),
  • soutěž Dračích studní vyhrál čínský West Lake Dragonwell (100g za 30$),
  • v kategorii čaje Matcha zvítězila Matcha Love - Classic (20g za 17$),
  • mezi klasickými Senchami vyhrála japonská Okuhikari (100g za 45$),
  • v sekci Genmaicha se stala vítězem Genmai Cha with Matcha (cena neuvedena),
  • mezi Bílými čaji vyhrála Glenburn Darjeeling Silver Needle (cena neuvedena),
  •  z Puerhů se vítězem stal čínský Pu-erh společnosti Firsd Tea (cena neuvedena).

Další kolo soutěže North American Tea Championship se bude konat v listopadu 2013 a půjde o podzimní sklizeň letošních čajů.


Napište nám




Newsletter

Přihlášení k odběru novinek.

Adresa

Ocelářská 392/9
190 00 Praha 9-Libeň
(Výdej - Recepce
Po-Pá 7:00 - 16:45
)

Kontakt

tel.: +420 774 408 942,
       +420 774 851 061
e-mail: info@unitea.cz

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo