Čaj jako jídlo

 

Čaj může odkazovat k několika jídlům a to v závislosti na zemi, zvycích a konkrétní tradici pití čaje. V anglické kulturní sféře je běžné chápat čaj i jako samostatné jídlo.


Čajová jídla

salad.jpgZačněme pěkně po pořádku a mezi snídaní a obědem si dopřejme dopolední svačinu, jinak řečeno Elevenses. Nejedná se přitom o tzv. brunch, který je většinou slaný. K dopolední svačině si můžeme dopřát koláč nebo sušenky a pochopitelně šálek čaje. Jde o druh snacku, obdobný odpolednímu čaji. Název odkazuje k dopolední jedenácté hodině a tak nějak se nabízí konzumace něčeho malého a sladkého. Ve Spojených státech se k tomu přidává ještě jeden staromódní zvyk a totiž první ranní whisky.

Vraťme se ale k čaji - kolem páté hodiny je na místě odpolední čaj, tedy malé jídlo. Tento zvyk představila anglickému dvoru v 17. století královna Kateřina z Braganzy, manželka Karla II. Proto bylo pití odpoledního šálku čaje z počátku výsadou pouze vyšších vrstev, ale rychle se rozšířil a doslova na Britských ostrovech zdomácněl. V 19. století dala této tradici současnou formu Anna, vévodkyně z Bedfordu. Na počátku 20. století se čaj o páté podával i dělníkům – šlo o černý čaj s mlékem a cukrem, který doprovázel malý sendvič nebo jednoduchá varianta čajového pečiva. Vyšší třídy si dopřávaly bohatší ingredience a také jak slanou tak sladkou variantu. Obvykle nechyběly okurky, vejce a řeřicha, rybí pasta, šunka či uzený losos a koláčky (se šlehačkou a marmeládou) nebo ovocný koláč.

K čaji se váže ještě jedno jídlo a to tzv. High tea. Je to vlastně druh lehké brzké večeře kolem šesté hodiny. Obvykle jde o menší teplé jídlo doplněné koláčem nebo pečivem s máslem a džemem. Termín „high“ tea se vztahoval původně k faktu, že odpolední čaj se podával na nízkých stolcích, kdežto „high tea“ se jedl u klasického jídelního stolu.

V souvislosti s čajovými jídly se v poslední době diskutuje nad tím, zda je zdravější pít k jídlu horký čaj nebo studené nápoje jako vodu, minerálku nebo džus … případně jaký vliv má pití teplých nápojů při hubnutí.

V tradičních čajových kulturách je běžné pít k jídlu horký čaj. Traduje se, že studené tekutiny během a po jídle zpevňují mastné složky potravy a tím zpomalují a oddalují trávení. Jde o sekundární efekt: studený nápoj reaguje s trávicí kyselinou a je absorbován rychleji než pevné složky potravy, které tím pádem zůstávají déle ve střevě. Oproti tomu teplý čaj během nebo po jídle usnadňuje trávení a zjemňuje tuky, které mohou být rychle vyloučeny – proto pití teplých nápojů pomáhá při hubnutí.

Tomuto rozšířenému názoru se věnoval i časopis Prevention. Píše, že pití studených nápojů se nedoporučuje při poruchách trávení a to kvůli riziku tepelného šoku v dutině břišní. Nicméně uvádí na pravou míru informace, že by chladné tekutiny samy o sobě zpevňovaly mastné složky potravy a tím zpomalovaly trávení. „Není to nutně pravda“ protože „v jídle nejsou obsažené jen tuky, takže případné zpomalení trávení není pro organismus škodlivé.“ Kromě toho tuky nejsou rozpustné ve vodě.

Přínosem zůstává vyrovnaná teplota, kterou popíjení teplého čaje přináší spolu s dalšími výhodami: zásobování antioxidanty (obzvlášť v případě zeleného čaje) a rozumnou mírou kofeinu.


Jíme zelený čaj

V první řadě je zapotřebí zdůraznit, že konzumace čajových lístků je bezpečná. Listy některých japonských zelených čajů, např. Gyokuro se jí se sojovou omáčkou jako předkrm nebo jako speciální druh salátu.


Salát ze zeleného čaje
Jeden ze způsobů úpravy se může řídit následujícím receptem: nefermentované lístky zeleného čaje se zalijí horkou vodou a podusí se spolu s octem do měkka. Opláchnou se studenou vodou a odstraní se všechny tvrdé kousky listů a větviček. Dochutí se sezamovým olejem, kořením Maggi a rybí omáčkou. Vedle si připravíme klasický salát podle chuti (například nasekaný římský salát, rajče, okurka, nadrobno nasekanou papričku jalapeňo) na který navrčíme připravenou směs ze zeleného čaje. Těsně před podáváním se celý salát pokape citrónovou šťávou, zastříkne olivovým olejem a dobře promícháme. Tento recept vynikne zvlášť, když ho podáváme s asijskou kuchyní.


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo