Darjeeling   দার্জিলিং

Oblast Darjeeling v severním cípu indického státu Západní Bengálsko dává jeden z nejcennějších čajů světa. Úbočí kopců zahalených mlžnými opary skrývají nekonečné čajové plantáže a obrací oči k azurové obloze, na níž se tyčí třetí nejvyšší hora světa Kanchenjunga, přezdívaná „královna hor“.

shutterstock_322410938.jpg

Mark Twain o Darjeelingu napsal: „Darjeeling je zemí, kterou chce spatřit každý člověk, a když ji – byť letmo zahlédne – nevymění ten letmý pohled za žádné místo na světě.“

Čaj Darjeeling se pěstuje na 78 čajových plantážích, v kopcích, jimž byl udělen statut pro produkci čaje „Darjeeling z Indie“. Pokrývají více než 17.500 hektarů s produkcí převyšující 9 milionů kilogramů čaje. Čajový průmysl znamená nejen zaměstnání pro 50% lidí z oblasti Darjeeling, ale také stabilní živobytí nejen pro zaměstnance, ale výhody i pro jejich rodiny.

První indická čajová plantáž Darjeeling byla založena vládním nařízením z roku 1845. Čaj se pěstuje v nadmořské výšce v rozmezí od 600 do 2000 metrů nad mořem. Chladné a vlhké podnebí, půda, srážky a svažující se kopce, které šplhají až do Himalájí … to vše dává Darjeelingu unikátní muškátovou příchuť a vybrané aroma. Jedinečná kombinace přírodních faktorů odlišuje Darjeeling od jiných čajů. Na západní a japonské trhy se každý rok vyváží 80% z celkové produkce.Darjeeling se stále vyrábí originálním způsobem, známým jako "CTC" (crush, tear, curl), za pomoci ekologicky udržitelných postupů, bez použití chemických hnojiv a pesticidů.

Různé typy čaje Darjeeling

Černý Darjeeling

V západním světě představuje černý čaj stále více než 90% spotřeby čaje. Charakteristická chuť černého čaje se v Darjeelingu rozvíjí od květnatě ovocné až po ořechově pikantní.

shutterstock_307920896.jpg

Oolong Darjeeling

Také známý jako částečně fermentovaný čaj představuje jednu z nejkrásnějších variant Darjeelingu s plnou voňavou chutí a ovocnou, sladkou vůní.

Zelený Darjeeling

Zelený čaj je v Asii bezesporu nejoblíbenější a rychle získává na popularitě i v západním světě. Přírodní aroma v kombinaci se zdravotními výhodami snadno přesvědčí i člověka, který čaji neholdoval.

Bílý Darjeeling

Bílé čaje jsou z čajů nejcitlivější. Jedná se o nejjemnější odrůdy, oceňované pro svou bezkonkurenční jemnost, složitost a přírodní sladkost.

Ochucené čaje Darjeeling

Darjeeling je pro svou vysokou kvalitu častým komponentem čajových směsí jakými jsou ranní čajové směsi, odpolední čaje, ruský čaj, stejně jako jasmínové čaje. Do směsí s Darjeelingem se používá čaj, který se sklízí v monzunovém období – čaj je hrubší se silnější chutí, a proto vhodný do čajových směsí.Darjeeling však nežije jen z čaje. Sílu peněz představuje turismus, který vábí do města na celou škálu zajímavostí. Kombinace příjemného klimatu, čistého vysokohorského vzduchu, čajových plantáží, otevřené brány do Himalájí, proslulých koloniálních památek a unikátní himalájské železnice na parní pohon, která je na seznamu světového dědictví UNESCO … spolu s, na indické poměry, vysokou životní úrovní místních obyvatel – znamená pro turisty jasný cíl. Ideální doba pro návštěvu je od března do poloviny června a od října do prosince.

shutterstock_184285343.jpg

Zkratky čaje Darjeeling

FF čili First Flush je první / jarní sklizeň a přináší velmi populární čaje. Jedná se o první čerstvý čaj po zimním období, který nabízí plnou, svěží vůni spolu s nasládlou chutí s velmi silně povzbudivými účinky.

SF čili Second Flush je druhá / letní sklizeň, která dává aromatičtější vůni a sladce kořeněnou chuť a přináší ono typické muškátové aroma čaje Darjeeling.

Autumnal Flush čili podzimní sklizeň představuje asi jen 5-10% sklizně Darjeelingu, čemuž odpovídá i vyšší cena. Čaj má tmavší barvu a nejvýraznější chuť.


Napište nám




Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo